spot_img
6.5 C
București
vineri, februarie 3, 2023
AcasăAnalizeWashington Post dezvăluie scandalul din administrația Biden privind schimburile de deținuți ruso-american

Washington Post dezvăluie scandalul din administrația Biden privind schimburile de deținuți ruso-american

-

Decizia de a-l preda Viktor Bout Rusiei în schimbul eliberării jucătoarei americane de baschet Brittney Griner a stârnit controverse în cadrul administrației americane, a scris sâmbătă The Washington Post.

- Reclama -

„Negocierile pentru un schimb de prizonieri implică adesea compromisuri politice complexe în cadrul diferitelor părți ale guvernului SUA, iar cazul Griner-Bout nu a făcut excepție”, subliniază ziarul. Potrivit surselor sale, mulți oficiali din cadrul Departamentului de Justiție s-au opus ideii de a face schimb cu Bout înainte de eliberarea sa programată în 2029. În opinia lor, un astfel de schimb a fost inegal. „Dacă ar fi ruda mea, aș vrea să fac schimbul. <…> Dar a schimba un traficant internațional de arme notoriu cu un jucător de baschet este o nebunie”, a spus una dintre surse.

Potrivit articolului, „cel mai dureros aspect al schimbului” a fost că l-a exclus pe Paul Whelan, care a fost condamnat pentru spionaj în Rusia. De luni de zile, oficialii Departamentului de Stat pledează pentru un schimb care să includă eliberarea atât a lui Whelan, cât și a lui Griner, dar, potrivit ziarului, Moscova a refuzat, dacă Statele Unite nu au asigurat și eliberarea unui cetățean rus în Germania. Potrivit unui oficial american, Berlin a precizat că eliberarea sa nu a fost posibilă.

Potrivit Washington Post, Departamentul de Stat a fost interesat și să îl includă în schimb Marc Fogel, un fost angajat al Ambasadei SUA la Moscova, condamnat la 14 ani de închisoare pentru contrabandă de droguri în Rusia, în schimb, dar partea rusă a refuzat. „Ca urmare, administrația a decis să îl schimbe pe Griner și să continue negocierile pentru Whelan și Fogel în viitor”, a explicat ziarul.

Ministerul rus de Externe a raportat pe 8 decembrie că Viktor Bout, un cetățean rus, care ispășește o pedeapsă cu închisoarea în Statele Unite sub acuzații de trafic de arme, a fost returnat în Rusia ca urmare a unui acord cu SUA pentru a-l schimba cu un american. jucătoarea de baschet Brittney Griner, care a fost reținută în Rusia pentru contrabandă de droguri în februarie 2022. Ministerul de Externe a adăugat că schimbul a avut loc în aeroportul din Abu Dhabi, în Emiratele Arabe Unite.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img