spot_img
5.9 C
București
marți, martie 5, 2024
AcasăhighlightWASHINGTON POST: CIA a mituit oficiali romani pentru inchisoarea secreta de la...

WASHINGTON POST: CIA a mituit oficiali romani pentru inchisoarea secreta de la Bucuresti

-

The Washington Post scrie azi ca închisoarea CIA din România era constituită din șase celule prefabricate aflate în pivnița unei clădiri guvernamentale din București si ca agentii CIA din Romania i-au mituit pe „omologii” sai din Romania. Conform WP, in 2003, după ce ambasadorul american în România a aflat că CIA folosește o închisoare secretă în țara lui gazdă, a intenționat să-și informeze superiorii din Departamentul de Stat. Șeful unității CIA din România i-a transmis diplomatului că acest lucru nu este posibil și că „nimeni din departamentul de Stat, inclusiv Secretarul de Stat, nu este informat” despre închisoare.  In aceea perioada ambasador in Romania era Michael Gust. Scandalul a ajuns la aceea vreme la Departamentul de Stat, secretarul de stat Richard Armitage convocandu-l pe pe Guest pentru a inchide scandalul.

In privinta mitei data oficialilor romani, pretentia partii romane a fost o suma din sapte cifre, scrie Washington Post. Dar de la Washington au primit cu un milion de dolari in plus.

- Advertisement -

Flux 24 a informat ieri ca despre mita data de CIA unor oficiali romani se vorbeste in Raportul Senatului american despre activitatile serviciului secret extern american.

Un pasaj al raportului Senatului american despre activitatea CIA arată că, în 2003, în statul în care a existat ”Detention Site Black”, Agenția Centrală de Informații – CIA a dat bani ”până la cele mai înalte niveluri ale Guvernului” pentru a-și asigura ”cooperarea și sprijinul”, relateaza Sursa Zilei. Aceasta mentiune, ”Detention Site Black”, apare in privinta Romaniei.

- Advertisement -

spagacia

”În 2003, Sediul Central al CIA a cerut Stației CIA din (…) să identifice căi de sprijin pentru (…) în (…) pentru a le demonstra lui (…) și celor mai înalte straturi ale Guvernului [țării, blurat] că apreciem mult cooperarea și sprijinul lor pentru programul de detenție. Stația a răspuns cu o listă de nevoi de (x) milioane de dolari. Sediul central al CIA a transmis Stației cu (y) milioane de dolari mai mult decât s-a cerut pentru scopurile acestei finanțări. Deținuții CIA au fost transferați la Detention Site Black din statul (…) în toamna anului 2003”, se arată în raport.

spagacia2

În dreptul cifrelor, este blurat un singur caracter, din punctul de vedere al spațiului de redactare. Asta înseamnă că suma trimisă de CIA (x+y) variază între 2 și 18 milioane de euro, mai arata Sursa Zilei.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img