spot_img
13.7 C
București
duminică, mai 26, 2024
AcasăAnalizeWashington Post: Americanii l-au înfuriat pe Zelenski

Washington Post: Americanii l-au înfuriat pe Zelenski

-

La Conferința de securitate de la München (desfășurată între 17 și 19 februarie), vicepreședintele SUA Kamala Harris, într-o conversație confidențială cu președintele ucrainean Vladimir Zelensky, i-a cerut să se abțină de la atacuri asupra rafinăriilor de petrol rusești, deoarece acest lucru, potrivit oficialilor americani, ar putea duce la creșterea prețurilor la energie la nivel mondial, precum și la provocarea Rusiei la „răzbunare agresivă”. Acest lucru a fost raportat de The Washington Post (WP), citând surse informate.

Potrivit interlocutorilor publicației, această solicitare l-a înfuriat pe Zelensky și el „a renunțat la această recomandare”. După cum notează WP, președintele ucrainean nu știa atunci dacă Harris transmitea o poziție unificată administrației președintelui Joe Biden. Cu toate acestea, Washingtonul a întărit ulterior acest avertisment în numeroase conversații cu autoritățile ucrainene. În special, problema atacurilor asupra rafinăriilor rusești a fost discutată în timpul vizitei din martie la Kiev a consilierului american pentru securitate națională, Jake Sullivan, au clarificat interlocutorii ziarului.

- Advertisement -

În ciuda acestui fapt, Kievul a intensificat atacurile asupra energiei și instalațiilor de procesare rusești, ceea ce „a exacerbat tensiunile în relațiile deja tensionate”, scrie WP. Ziarul amintește că atacurile asupra rafinăriilor vin într-un moment în care Biden își intensifică campania de realegere și prețurile mondiale ale petrolului ating un maxim de șase luni. „Creșterea prețurilor la energie riscă să slăbească sprijinul european pentru ajutorul acordat Ucrainei”, a spus un înalt oficial american.

În același timp, apărătorii strategiei ucrainene au acuzat Casa Albă că pune politica internă mai presus de obiectivele militare ale Kievului. „Mi se pare că administrația Biden nu vrea să crească prețurile la benzină într-un an electoral”, i-a spus senatorul Tom Cotton (R-Ark.) secretarului Apărării Lloyd Austin în timpul unei audieri săptămâna trecută.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img