spot_img
12.5 C
București
vineri, ianuarie 10, 2025
AcasăAnalizeVorbărețul ministru Teodorovici

Vorbărețul ministru Teodorovici

-

Ministrul finanțelor pare de neoprit. În fiecare zi, face declarații cu privire la schimbări din domenii foarte diverse. De fapt, face exact ceea ce nu ar trebui să facă niciodată un ministru al finanțelor. Adică, aruncă niște idei cu privire la modificarea unor legi sau a unor sisteme publice fără a se consulta cu specialiștii implicați în domeniu, se arată într-un comentariu Radio France Internationale.

- Reclama -

COMENTARIUL RFI:

De exemplu, în urmă cu o săptămână, ministrul Teodorovici vorbea despre nivelul ridicat de ambiție al României pentru ca Bursa de la București să promoveze la statutul de piață emergentă, de la cel de piață de frontieră. Desigur, dorința este generoasă. Realizarea este, însă, mult mai complicată. De ani de zile, specialiștii de la Bursa de valori București încearcă să îndeplinească seria de condiții obligatorii pentru ca Bursa să fie promovată la statutul de piață emergentă. Numai că pentru a se întâmpla acest lucru este nevoie să crească lichiditatea Bursei. Iar pentru a crește lichiditatea ar fi nevoie ca tot mai multe companii de stat să fie listate la Bursă, cel puțin cu pachete minoritare. Așadar, cel mai bun lucru pe care Eugen Teodorovici l-ar putea face pentru ca Bursa să ajungă la statutul de piață emergentă ar fi să îi convingă pe colegii de guvern să aducă pe piața de capital companiile de stat.

În urmă cu câteva zile, ministrul finanțelor a anunțat public că pregătește schimbări ale legislației fiscale. Fără să specifice, măcar în linii generale, la ce modificări se referă. Este o idee absolut nefericită. De un an și jumătate companiile s-au aflat în fața unei avalanșe de schimbări ale legislației fiscale și a muncii. Mai mult, unele idei au fost abandonate sau, cum ar spune fostul premier Mihai Tudose, trecute la capitolul „discutate și uitate”. Este ușor de înțeles la ce se pot aștepta reprezentanții mediului de afaceri atunci când aud că din nou se va schimba Codul fiscal. În condițiile în care de ani de zile la sfârșitul lunii decembrie, în pragul Revelionului, erau publicate modificări ale legislației care trebuiau aplicate începând cu prima zi a anului următor.

La sfârșitul săptămânii trecute, ministrul finanțelor a mai aruncat o bombă: că dorește ca serviciile medicale să fie diferite în funcție de nivelul contribuției. Ideea a născut controverse atât în rândul specialiștilor, cât și în interiorul partidului din care face parte ministrul Teodorovici. După aceea au urmat o serie de noi declarații, de dezmințiri și de clarificări. Am aflat de la dl. Teodorovici că a vrut să facă referire la „pachete medicale extinse” și că „nimeni nu va avea mai puțin decât are astăzi ca serviciu medical”. Firave precizări, după ce a reușit să arunce în aer o țară întreagă cu un subiect care este prin definiție delicat.

Tot ministrul finanțelor a vorbit ieri și despre proiectul de schimbare a legii insolvenței. Acesta a spus că Ministerul Finanțelor va gestiona participațiile pe care statul le va prelua la companiile aflate în insolvență. Fără să spună că în procesele de insolvență fiscul are de fiecare dată o atitudine destructivă. În sensul că fiscul refuză să aprobe planurile de reorganizare luând în felul acesta aproape orice șansă a firmelor de a ieși din insolvență altfel decât prin faliment. Dar, se pare că statul, prin dl. Teodorovici, preferă să preia companii, în contul datoriilor, în loc să le ofere firmelor o a doua șansă de a reveni pe piață. 

În fine, tot ieri, ministrul finanțelor a anunțat că fiscul va finaliza, în octombrie, centralizarea datoriilor pe care le au persoanele fizice urmând ca din 15 noiembrie toți cei care au restanțe de plată să primească decizii de impunere pentru datorii acumulate în ultimii cinci ani. „Plata lor până la sfârșitul anului va fi bonificată cu peste 10%”, a anunțat dl.Teodorovici. Aceasta pare a fi tot ce a mai rămas din amnistia fiscală, o altă măsură anunțată cu surle și trâmbițe, în această vară.

Sunt prea multe teme și prea multe schimbări pe care le anunță non-stop ministrul finanțelor publice. Este imposibil de spus câte dintre modificări vor fi efectiv implementate. Un lucru este, însă, sigur: dlui Teodorovici i se aplică tot mai mult vorba care spune că „dacă tăcea, filozof rămânea”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img