În data de 19 aprilie, în clădirea Parlamentului European de la Strasbourg, au avut loc negocierile purtate între grupurile parlamentare pe propunerea de raport pentru o rezoluție non-legislativă cu privire la încheierea, în numele Uniunii Europene, a Acordului-cadru de parteneriat și cooperare (PCA) dintre Uniune și statele membre ale acesteia, pe de o parte, și Guvernul Malaeziei, pe de altă parte. Cu acest prilej, eurodeputatul Vlad Nistor, membru al AFET și al Grupului Partidului Popular European, a prezidat lucrările, în calitatea sa de raportor. Pe aceeași temă va fi supusă dezbaterii parlamentare și o recomandare referitoare la decizia Consiliului de a încheia respectivul PCA.
Negocierile pe acest subiect dintre Uniunea Europeană și Malaezia au fost încheiate în 2015, însă semnarea oficială a tratatului privind parteneriatul a avut loc în decembrie 2022. Deoarece guvernul de la Kuala Lumpur a condiționat semnarea tratatului de acceptarea rezultatelor negocierii din 2015, unele linii politice directoare mai recente ale UE nu figurează în textul documentului (precum abordări de tipul Green Deal sau egalitatea de gen în toate aspectele socio-economice, pentru a oferi doar două exemple). În dialogul purtat între grupurile politice în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, numeroase amendamente depuse de către toate grupurile politice – în special pe subiectele ce nu au fost atinse în acordul de parteneriat, au fost integrate în compromisurile finale și astfel incluse în textul rezoluției.
În virtutea poziției sale de raportor al Parlamentului European pentru rezoluția privind parteneriatul UE-Malaezia, domnul Nistor a expus motivele pentru care trebuie susținută încheierea acestui parteneriat.
În principal, acest acord deschide calea unei cooperări ample și constructive cu un partener important și de tradiție din regiunea Asiei de sud-est. Cu toate criticile ce îi pot fi aduse în materie de drepturile omului și obligații ale statului în relație cu cetățenii, Malaezia este o democrație funcțională, prin comparație cu alte state din aceeași regiune. Iar acest raport al parlamentului European reprezintă încă un pas spre consolidarea acestei conexiuni, în special după includerea viziunilor tuturor grupurilor politice parlamentare.
Parteneriatul cadru va deschide dialogul și pe direcția îmbunătățirii statului de drept, va crește și mai mult rolul Uniunii Europene ca actor în regiune, oferind o importantă pârghie de influență, stimulând și creșterea schimburilor economice între cei doi parteneri.
Având în vedere situația geopolitică tensionată la nivel mondial, zona Asiei de sud-est și regiunea indo-pacifică reprezintă puncte strategice, unde UE trebuie să fie prezentă și pro-activă.
Astfel, continuarea și sporirea unei cooperări constructive și mutual benefice între UE și Malaezia este un deziderat de urmat, a conchis raportorul PPE Vlad Nistor.