Virusul a suferit 1.234 de mutații și de aceea se extinde rapid, dar nu este dovedit că e mai periculos

0
89

Virusologul bulgar prof. Radka Arghirova a comentat situaţia legată de creşterea numărului de infectări cu coronavirus atât în Bulgaria, cât şi la nivel global. „Virusul SARS-CoV-2 a suferit mutaţii şi continuă să sufere mutaţii. Virusul care circulă în acest moment în lumea întreagă este o mutaţie a celui care a pornit din China. Până la sfârşitul lunii iulie, au fost raportate 1.234 de mutaţii ale virusului iniţial”, a explicat specialistul bulgar.

„În prezent, infecţia se extinde rapid, este uşor transmisibilă, iar aceasta este una dintre cauzele creşterii numărului de îmbolnăviri. Nu s-a dovedit că noua tulpină afectează mai mult organismul. Este posibil ca o persoană să se infecteze atât cu coronavirus, cât şi cu gripă de tip A sau B. Ambele virusuri atacă sistemul respirator, iar coronavirusul afectează ulterior alte organe. Recomand vaccinarea împotriva gripei, pentru a reduce astfel măcar un pericol”, a precizat Arghirova.

Potrivit specialistului, primul val din Bulgaria nu s-a terminat încă. „Nu avem un al doilea, al treilea sau al patrulea val. Primul nu este o spirală. Nu am avut o lună sau două fără niciun caz de infectare pentru a vorbi despre un nou val. Măştile în interior trebuie să fie obligatorii. Remdesivirul nu este remediul ideal, dar acţionează împotriva agentului cauzal şi suprimă puternic reproducerea virusului”, a concluzionat prof. Arghirova