spot_img
19.7 C
București
luni, octombrie 2, 2023
AcasămediuViorel Hrebenciuc, lovitură devastatoare pentru Mircea Geoană REPLICA LUI GEOANĂ

Viorel Hrebenciuc, lovitură devastatoare pentru Mircea Geoană REPLICA LUI GEOANĂ

-

Mircea Geoană ştia de unde veneau banii din campania electorală din 2009, a declarat Viorel Hrebenciuc la Curtea de Apel Bucureşti, conform Digi 24.
Viorel Hrebenciuc a fost adus din penitenciar la Curtea de Apel Bucureşti, pentru a fi audiat ca martor în dosarul privind finanţarea campaniei electorale din 2009 a lui Mircea Geoană.

- Reclama -

Mircea Geoană a declarat în repetate rânduri – chiar şi în faţa judecătorilor atunci când a fost audiat – că nu avea cunoştinţă de provenienţa banilor pentru campania sa.

Astăzi însă, Viorel Hrebenciuc – care a fost directorul de campanie al lui Mircea Geoană – l-a contrazis.

Potrivit lui Hrebenciuc, Mircea Geoană este cel care l-a trimis să stea de vorbă cu Ioan Niculae, pentru ca acesta să îi finanţeze un sondaj de opinie, care ar fi urmat să fie realizat săptămânal.

În discuţii, Hrebenciuc şi Niculae s-ar fi înţeles pentru suma de 200.000 de euro, dar banii ar fi urmat să fie transferaţi legal prin virament bancar.

De altfel, Ioan Niculae nu ar fi fost de acord cu o altă modalitate de transfer a banilor, a mai susţinut Hrebenciuc în faţa magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti.

În acest dosar, patronul InterAgro, Ioan Niculae, a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie pentru fapte de corupţie. Ioan Niculae este acuzat că a finanţat ilegal campania electorală a lui Mircea Geoană, al cărui nume, alături de cel al lui Viorel Hrebenciuc, este pomenit în mai multe interceptări făcute de anchetatori.

Totodată, anchetatorii au susţinut că Gheorghe Bunea Stancu, şeful Consiliului Judeţean Brăila, şi-a folosit influenţa din funcţia de şef al PSD Brăila ca să obţină de la patronul InterAgro suma de 1 milion de euro. Ca să mascheze finanţarea ilegală a campaniei, a fost pus la punct următorul mecanism: Niculae trebuia să achite diverse plăţi către furnizorii de servicii care aveau legătură cu campania, inclusiv către institute de sondare a opiniei publice. Din suma negociată, susţine DNA, a fost plătită doar o tranşă, adică 150.000 de euro, sumă cu care Niculae a plătit un sondaj de opinie realizat fictiv de Insomar.

În primă instanţă, la Judecătoria Sectorului 1, Bunea Stancu şi Ioan Niculae au fost achitaţi.

DECLARAȚIILE LUI CRISTIAN BURCI
Omul de afaceri Cristian Burci, audiat în dosarul „Mită la PSD”: Eu doar am ascultat, nu am participat efectiv la discuţii

Omul de afaceri Cristian Burci a declarat, joi, în cadrul audierii sale în dosarul „Mită la PSD”, că el doar a ascultat propunerea făcută de preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean (CJ) Brăila, Gheorghe Bunea-Stancu, ca mai mulţi afacerişti să sprijine PSD, neparticipând efectiv la discuţie.
Omul de afaceri Cristian Burci – patronul cotidianului Adevărul şi Prima TV – a fost audiat, joi, la Curtea de Apel Bucureşti, în calitate de martor, în dosarul în care milionarul Ioan Niculae şi preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea-Stancu, sunt judecaţi pentru că ar fi finanţatîn mod ilegal campania prezidenţială a lui Mircea Geoană din 2009.

În cadrul audierii, Burci a vorbit despre o discuţie interceptată de procurori, în cadrul căreia Bunea-Stancu îi vorbea despre posibilitatea ca mai mulţi oameni de afaceri să sprijine partidul, iar partidul să-i sprijine mai apoi pe aceştia.

„Bunea-Stancu voia să aducă în partid trei, patru mari oameni de afaceri care să susţină partidul. Am avut o discuţie mai veche. (…) Se referea la sprijinul partidului de către oamenii de afaceri, iar cei din urmă să fie sprijiniţi de partid prin contracte. (…) Pe vremea aceea Victor Ponta era şeful PSD. Discuţia a avut loc în 2010, după alegeri”, a spus Burci în sala de judecată.

Discuţia la care face referire Burci apare în rechizitoriul procurorilor. Conform documentului citat, Bunea-Stancu i-ar fi zis lui Burci: „Am vorbit şi cu Victor…Băi Victore…Să ne strângem trei, patru oameni. Tu, Ghiţă şi încă doi. Probabil Niculae şi încă unul. Mai mult nu pot. Ca n-ai cum să-i ajuţi pe toţi că n-ai cum”.

În faţa instanţei Burci a explicat că acei oameni de afaceri la care se face referire ar fi trebuit să sprijine partidul financiar, iar aceştia „să fie sprijiniţi prin contacte”.

La ieşirea de la Curtea de Apel, Burci a spus: „Eu doar am ascultat. Citiţi cu atenţie declaraţia, o să vedeţi că eu ascultam, nu vorbeam.”

La termenul din 19 februarie, instanţa a dispus citarea cu mandat de aducere a lui Cristi Burci, având în vedere că nu s-a prezentat pentru a fi audiat. El a venit, însă, singur, joi, la Curtea de Apel Bucureşti.

PRECIZĂRILE LUI MIRCEA GEOANĂ
„Referitor la declarațiile făcute de Viorel Hrebenciuc astăzi în instanță, vreau să fac următoarele precizări:

1. Candidatul PSD la alegerile prezidențiale din 2009 nu s-a ocupat de finanțarea campaniei electorale;
2. Dl Hrebenciuc a fost director de campanie in 2009: Dacă dl Hrebenciuc a făcut astfel de solicitări, ele au fost făcute din proprie inițiativă și fără să mă fi pus la curent cu astfel de demersuri;
3. Nu am avut discuții cu niciun om de afaceri cu privire la finanțarea campaniei și nu l-am trimis pe Viorel Hrebenciuc să discute cu oameni de afaceri pentru finanțarea acesteia;
4. Este ciudat faptul că Viorel Hrebenciuc a ales să facă aceste declarații mincinoase după ce a intervenit conflictul public între mine și Victor Ponta, pe care dl Hrebenciuc l-a sprijinit începând cu Congresul PSD din 2010 și până în ziua de astăzi, și la o zi după ce a fost plasat în arest la domiciliu;
5. Viorel Hrebenciuc aduce doar acuze, fără a prezenta nicio minimă dovadă.

Nu am fost niciodată implicat în lucruri ilegale și nu accept ca numele meu să fie ponegrit doar din motive politice. Nu este decât o modalitate a dlui Hrebenciuc de a distrage atenția de la propriile sale probleme cu justiția.

Îmi mențin în integralitate declarațiile făcute în calitate de martor în procesul în care domnii Niculaie și Stancu au fost achitați în primă instanță.”, afirmă Mircea Geoană.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img