de Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, e la un pas de declanșarea unui scandal de proporții după ce s-a implicat într-o acțiune de intimidare a unui ONG de protecție a victimelor traficului de carne vie, al cărui leadership și-a permis să facă ample dezvăluiri în fața Comisiei pentru Drepturile Omului. Un scandal cu bătaie internațională și pe una dintre cele mai fierbinți problematici imputate țării noastre.
Scriam aici pe 17 iulie despre o veste salutară: Comisia parlamentară de anchetă pentru copiii dispăruți, înființată în martie la propunerea deputatei PNL Adriana Săftoiu, și-a început activitatea. Pe 8 iulie avusese loc o ședință a respectivei comisii, cu audierea conducerii unuia dintre cele mai reputate ONG-uri din domeniul traficului de carne vie, Reaching Out Romania, iar informațiile furnizate de directoarea Iana Matei erau năucitoare: în România, marele furnizor de carne vie la nivel european, ”marfa” e livrată traficanților chiar de către instituțiile statului specializate în protejarea copiilor.
”La cea de-a treia audiere, ONG-urile invitate la audieri au relatat că există Direcţii Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (ne-au fost nominalizate judeţele în cauză) care furnizează “marfă” pentru reţelele de trafic de persoane, respectiv prostituţie şi/sau cerşetorie.
Reţelele sunt aproape imposibil de destructurat, fiind o încrengătură între “instanţe, poliţie, politicieni”, conform afirmațiilor de la audieri. Ne-au fost prezentate cazuri concrete, unde dosarele sunt fie dosite, fie clasate pe motiv că minora a consimțit sexul” scria pe Facebook, la acea vreme, deputata PNL Adriana Săftoiu, membră a comisiei.
De aici, încep problemele.
Dezvăluirile și acuzațiile Ianei Matei, de la Reaching Out Romania, ONG care se ocupă cu ajutorarea tinerelor între 13 și 22 de ani exploatate în industria sexului, provoacă deranj mare la nivel guvernamental.
Fusese picătura care umpluse paharul nervilor guvernanților, care, și așa deranjați de activitatea ONG-ului care a scos, în timp, sute de tinere din ghearele proxeneților, îi suspendaseră recent licența.
Așa se face că, la cîteva zile după audierea din parlament, pe 23 iulie, ministrul Muncii în persoană, Violeta Alexandru, descinde brusc la sediul din Pitești al ONG-ului, într-o vizită inopinată neanunțată pe agenda sa oficială din acea zi și despre care nici nu a făcut vorbire ulterior.
Mai mult, în ziua respectivă șefa ONG-ului nici nu se afla acolo, vizita derulîndu-se în absența acesteia.
Pe 30 iulie, de Ziua Mondială Împotriva Traficului de Persoane, într-un interviu realizat de Presshub, cu participarea procurorului șef al DIICOT Georgiana Hossu, a ambasadorului britanic la București, Andrew Noble și a deputatei Adriana Săftoiu, Iana Matei a dezvăluit amănuntele vizitei ministrului Muncii.
Ce a vrut să afle Violeta Alexandru de la angajați și de la tinerele traumatizate care se aflau în grija organizației?
Ce soartă tristă au avut pînă să ajungă la centrul respectiv? Cine sunt cei care le exploataseră sexual, cum și în ce fel? De ce judecătorii și polițiștii locali susțin că dacă o minoră de 12 ani e de acord, se cheamă că sexul cu ea e ”consimțit” și nesancționabil?
Nici pomeneală: a vrut să știe dacă șefa ONG-ului le scoate la produs, pe străzi!!!
”Am crezut că fetele sunt mici nu au înțeles sensul întrebărilor, dar am foarte surprinsă cînd a doua zi o fată de 16 ani m-a întrebat direct: ”de ce au impresia oamenii ăștia că ne scoateți la produs?!” mai spune directoarea pentru Presshub.
Neprimind asemenea informații, ministrul a plecat, fără a face la final un raport de vizită, cum i se solicitase, motivînd că a fost doar o vizită pentru a vedea ”cum poate oferi ajutor”.
Contactată azi de Inpolitics, Iana Matei (foto), fondatoarea ROR, declarată în 2010 ”European of the Year” de către cea mai mare revistă americană a ultimelor decenii, Reader’s Digest, e categorică: vizita misterioasă și neanunțată a ministrului nu s-a produs întîmplător după declarațiile sale de la comisia parlamentară, ci s-a dorit a fi o formă de intimidare la adresa ONG-ului.
”Nu e o tentativă de intimidare, ci e o intimidare directă. Dacă eram pe bd.Magheru și nu la Pitești cu sediul, poate aș fi crezut că doamna ministru a trecut întîmplător prin față și a intrat să bea o cafea. Nu ne-a lăsat niciun raport de vizită, deși am rugat-o asta prin asistenta socială aflată la sediu, pentru că eu eram în acel moment la București, într-o acțiune de preluare a unei minore de 14 ani gravidă in cinci luni, la solicitarea poliției din Călărasi care o găsise pe stradă bătută” spune ea.
ONG-ul amintit se luptă de multă vreme cu un abuz incalificabil al autorităților, mai precis Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din județ extrage pur și simplu tinerele adăpostite de ROR fără a avea decizia unei instanțe în spate, conform legii.
”Numai un judecător poate decide ca cineva internat la noi să poată pleca, cum tot prin ordin al instanței se face internarea. Doamna Mariana Marinescu de la DGASPC Argeș (șef serviciu n.n.), care comite abuzuri după abuzuri, îmi ia copii din centru fără niciun fel de decizie a instanței, și i-am spus încă de la primul copil luat că vom merge în justiție, în contencios. Atunci s-a enervat foarte tare și a sunat-o pe o prietenă de la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială, doamna Jidovu (Adriana inspector social superior biroul inspecție socială n.n.), căreia i-a cerut să îmi ridice licența, iar aceasta s-a și conformat” mai spune Iane. Ea mai adaugă că va face demersuri în continuare la nivel înalt, intern și extern, incluzînd Parlamentul European.
Pînă atunci, poate ministrul liberal al Muncii va explica public ce a fost cu misterioasa și discreta vizită făcută la sediul Reaching Romania de la Pitești.
A vrut să ajute?
Ori să se asigure că ONG-ul nu va face și alte dezvăluiri incomode despre victimele traficului de carne vie din România?