Home Actualitate Vine criza mondială a motorinei

Vine criza mondială a motorinei

0

Țările europene cumpără cu febrilitate motorină rusească înainte de mult așteptatul embargo care se profilează. Deși Rusia este cel mai mare furnizor de motorină pe continent, europenii mizează și pe importuri din alte țări. Cu toate acestea, un mare semn de întrebare planează asupra proviziilor stabile și, în plus, cumpărătorii vor trebui să plătească prețuri exorbitante. Jucătorii majori vorbesc despre penurie și o criză iminentă a combustibilului pe scară largă, scrie Izvestia.

Europa nu produce suficientă motorină, deoarece multe rafinării de petrol s-au închis în ultimii ani, iar stocurile se termină rapid. În februarie, UE va interzice transportul maritim al aproape tuturor produselor petroliere rusești, inclusiv motorină. În decembrie va intra în vigoare o interdicție a importurilor de petrol rusești. Deci, având în vedere situația, europenii au început să cumpere motorină rusească pentru o utilizare viitoare.

De asemenea, rafinăriile asiatice au intensificat livrările către UE în ultimele luni, dar totuși, sursele alternative nu vor putea compensa pe deplin deficitele. În primulrând,aprovizionarea majoră cu motorină se confruntă cu o penurie și, în plus, prețurile ridicate devin o problemă.

„Europenii vor trebui să caute motorină din alte țări. India și China sunt printre puținele opțiuni rămase pentru ei. Prin comparație, Rusia a furnizat 31 de milioane de tone doar Europei în 2021, în timp ce China a livrat doar opt milioane de tone consumatorilor săi străini, inclusiv cele europene. Exporturile vor fi restricționate în 2023 de dragul pieței interne și cantități foarte mici vor fi furnizate Europei, în primul rând la prețuri umflate. India va stabili și prețuri mari”, a subliniat expertul independent în industrie Leonid Khazanov.

De asemenea, nu există niciun motiv să ne așteptăm la multe de la Statele Unite, care nu au suficientă motorină pentru a-și satisface propriile nevoi. Stocurile comerciale americane de motorină și păcură se ridică în prezent la doar 106 milioane de barili, ceea ce este destul de scăzut, iar lucrurile se vor înrăutăți pe măsură ce iarna se apropie, a declarat Vladimir Sagalayev, analist financiar al grupului de companii CMS.

Ad

Exit mobile version