Într-un interviu in emisiunea „Bună dimineaţa, Ungaria!” de pe postul de radio Kossuth, premierul Viktor Orbán a mai spus: Ucraina este o ţară inexistentă din punct de vedere financiar, funcţionarea ei este finanţată de Uniunea Europeană – inclusiv de unguri -, iar acest lucru distruge Europa.
El a adăugat: nu am ajuns încă în punctul în care opinia publică europeană i-ar putea forţa pe liderii europeni să îşi schimbe poziţia faţă de război şi de politica de sancţiuni, “dar va veni momentul adevărului”. Pentru că ceea ce se întâmplă acum distruge Europa. Îi distruge securitatea, îi distruge economia – a subliniat premierul.
Dacă Europa şi America vor spune “nu” la întrebarea dacă vor să mai menţină Ucraina, războiul se va încheia – a spus Orbán, adăugând că deocamdată nu se întâmplă acest lucru. Din economia Europei însă lipsesc mai multe zeci de miliarde de euro, acest lucru nu poate continua la nesfârşit – a afirmat el.
Viktor Orbán a considerat că vizita preşedintelui francez în China e de o mare importanţă, subliniind că prin aceasta s-a făcut auzită o “voce diferită” care nu caută duşmani potenţiali, ci mai degrabă parteneri potenţiali. Acest lucru se aseamănă cu modul de gândire al ungurilor – a spus premierul, arătând că scopul politicii externe a Ungariei este, de asemenea, acela de a aduna prieteni şi nu duşmani.
El a apreciat că şi comentariile preşedintelui francez Macron cu privire la autonomia strategică europeană susţin în aceeaşi direcţie, când afirmă că este înjositor pentru spiritul european să adopte pur şi simplu politica externă a altor ţări şi că Europa trebuie să aibă în vedere propriile interese.
În acelaşi timp, Viktor Orbán a subliniat: cu toate că Franţa este singura putere conducătoare din Europa de astăzi care este capabilă să ridice probleme dintr-o perspectivă istorică, este un “ghinion” faptul că preşedintele său nu se numeşte de Gaulle, deoarece cu el ar putea fi cu uşurinţă de acord în aproape orice problemă. Preşedintele Macron este onorabil, dar nu vede viitorul Europei aşa cum îl vede Ungaria, dat fiind că aceasta din urmă speră într-o renaştere creştină, iar preşedintele francez spune că o Europă liberală trebuie să devină competitivă la nivel global.