spot_img
16.8 C
București
marți, mai 30, 2023
AcasăActualitateNouriel Roubini: SUA se îndreaptă către o criză a creditelor care va...

Nouriel Roubini: SUA se îndreaptă către o criză a creditelor care va trimite economia în recesiune

-

Sistemul bancar american se confruntă cu o provocare serioasă care ar putea provoca o recesiune în economia țării, a declarat profesorul de economie de la Universitatea din New York Nouriel Roubini, care a prezis criza din 2008, într-un interviu pentru Fox Business.

- Reclama -

„SUA se îndreaptă către o criză a creditelor care va trimite economia în recesiune”, a spus el. În opinia sa, problema stă în băncile regionale care acordă credite ipotecare, imobiliare comerciale, precum și afaceri și întreprinderi mici și mijlocii. 

După prăbușirea Silicon Valley Bank, băncile mai mici vor îngreuna obținerea de împrumuturi, ceea ce va „declanșa o criză a creditelor” în SUA.

„Această criză va crește foarte mult probabilitatea unei recesiuni, a unei aterizări dure, mult mai gravă decât înainte. Astfel, ne confruntăm cu o provocare periculoasă pentru o mare parte a sistemului bancar american”, a continuat Roubini.

Întrebat ce semne ar indica că piața a ajuns la fund, economistul a răspuns că „ceea ce este mai rău urmează să vină”.

La începutul lunii martie, Silicon Valley Bank a închis în Statele Unite, devenind cea mai mare bancă care s-a prăbușit din țară de la criza financiară globală din 2008. Apoi autoritățile au închis marea New York Signature Bank din cauza riscurilor sistemice. Pe acest fond, au început să se aprindă temerile cu privire la o posibilă criză în sistemul bancar american – acțiunile sectorului bancar au început să scadă, trăgând împreună cu ele instituțiile de credit europene. Drept urmare, în SUA, în cele două săptămâni de la 8 martie până la 22 martie, clienții au retras 300 de miliarde de dolari din depozitele bancare.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img