spot_img
14.8 C
București
duminică, mai 19, 2024
AcasăAnalizeViktor Orbán spune că joacă un rol într-o înțelegere între Rusia și Occident:...

Viktor Orbán spune că joacă un rol într-o înțelegere între Rusia și Occident: Interesul maghiar este reprezentat în lume. Drept dovadă toată lumea vrea să aducă în Ungaria investiţii, bani, câte o fabrică

-

Ungaria ar putea să dezgheţe relaţiile dintre Rusia şi Occident, a declarat prim-ministrul ungar Viktor Orbán, vineri dimineaţă, în emisiunea „Bună dimineaţa, Ungaria!”, difuzată pe postul public Radio Kossuth. Premierul a mai vorbit şi despre faptul că se va reuşi menţinerea reducerilor cheltuielilor cu utilităţile, întrucât există baza economică pentru asta: aprovizionarea pe termen lung cu gaz rusesc, transmite agenția maghiară de știri MTI.

Evaluând vizita pe care a efectuat-o marţi la Moscova, unde s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin, şeful guvernului de la Budapesta a spus: Ungaria este membră a NATO şi a UE, dar în acelaşi timp se străduieşte să aibă relaţii bune cu Rusia, iar prin asta, modelul maghiar este complet diferit de majoritatea statelor membre ale UE.

- Advertisement -

Toate aceste lucruri funcţionează bine atunci când între Est şi Vest relaţiile devin glaciare, acesta fiind şi motivul pentru care a descris vizita sa ca fiind o misiune de pace.

Orbán a arătat că la scurt timp după întâlnirea sa cu Putin, atât cancelarul german, cât şi preşedintele francez vor face o vizită la Moscova.

- Advertisement -

Premierul a explicat că Ungaria vrea pace, vrea să reducă tensiunile, iar pentru asta este nevoie de dialog. “Vom mai avea o mulţime de discuţii cu ruşii, care vor dura mult, iar primul pas în acest sens a fost făcut de Ungaria”, a spus politicianul maghiar. El a evidenţiat că în cursul întrevederii, care a durat cinci ore, a avut nouă propuneri, iar în privinţa a opt dintre acestea s-a ajuns la un acord.

“Mai trebuie depuse multe eforturi pentru a avea o relaţie bună cu Rusia”, a spus Viktor Orbán. “Cu Uniunea Sovietică am avut o relaţie proastă”, însă acea epocă s-a încheiat, iar acum “ne străduim să avem o altă relaţie cu noua Rusie”, a subliniat premierul. 

Prim-ministrul a spus că Ungaria se bucură de respect, are o politică independentă, “interesul maghiar este reprezentat în lume”. Acest lucru este valabil mai ales în economie, drept dovadă toată lumea vrea să aducă în Ungaria investiţii, bani, câte o fabrică, a spus Orbán.

Viktor Orbán a subliniat că Ungaria se află pe calea cea bună pentru a reuşi ca până în 2030 să devină una din primele ţări care produce doar 10 la sută din energia necesară ţării din combustibili fosili. Premierul a declarat că Ungaria este deja un campion în ceea ce priveşte protecţia climei, aflându-se în topul ţărilor care au redus emisiile de carbon, iar în viitor, investiţia de la centrala nucleară Paks II, respectiv dezvoltarea actuală a centralelor de energie solară vor contribui la crearea independenţei energetice a ţării.

Până atunci, însă, menţinerea sistemului energetic este posibilă cu gazul rusesc, a subliniat Orbán, adăugând că ministrul ungar de externe a convenit cu Moscova ca, în următorii 15 ani, Rusia să furnizeze Ungariei 4,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an. Ungaria doreşte să mărească această cantitate cu încă un miliard de metri cubi şi aproape că s-a ajuns la un acord şi în acest sens, a adăugat premierul.

În opinia sa, Europa de Vest suferă din cauza faptului că “neavând un contract pe termen lung cu ruşii, nu poate cumpăra suficient gaz, astfel că rămâne fără rezerve”. În Ungaria, sosirea gazului este garantată, astfel că ne putem aştepta, şi în continuare, la menţinerea reducerii cheltuielilor cu utilităţile, a explicat Orbán.

Prim-ministrul a explicat că la Bruxelles există birocraţi care gândesc în termenii unui imperiu european. “Iar interesul nostru, al maghiarilor, a fost întotdeauna acela ca Europa să nu fie organizată precum un imperiu”, pentru că atunci, independenţa Ungariei va fi mereu subminată, pentru noi, ideală este o Europă a naţiunilor, a punctat Orbán. 

Potrivit premierului, Bruxelles are o poziţie diferită şi construieşte un imperiu european, iar pentru a face asta, trebuie să ia cât mai multe competenţe de la statele membre. De exemplu, acum există o dispută financiară, dacă primeşte Ungaria bani sau nu din fondul european de redresare, iar Comisia Europeană într-o zi vine şi spune: “sigur, doar că pentru asta trebuie să modificaţi Legea privind familia şi Legea educaţiei”, a spus Orbán, adăugând că se aşteaptă la o sentinţă dificilă în această chestiune.

Premierul a mai declarat că această practică este dăunătoare nu numai pentru Ungaria şi Polonia, ci şi pentru alte state membre, astfel că trebuie să depunem eforturi pentru ca “Europa să rămână o Europă liberă” şi să spunem că “nu vom permite ca drepturile noastre naţionale să fie subminate în mod continuu”.

“Acum ni se împotrivesc cu forţe mari” şi şi-ar dori ca în Ungaria să existe un guvern servil, un guvern ca cel despre care vorbeşte şi stânga din Ungaria, care ar reprezenta marele premiu pentru Bruxelles, a spus Orbán. Dar “noi nu vrem să câştigăm marele premiu pentru cei de la Bruxelles, ci pentru poporul maghiar, iar asta presupune să avem un guvern naţional creştin, care să susţină interesul naţional”, a spus Viktor Orbán.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img