spot_img
20.4 C
București
vineri, martie 24, 2023
AcasăActualitateViktor Orbán: Se petrece o reaşezare a relaţiilor de putere în întreaga...

Viktor Orbán: Se petrece o reaşezare a relaţiilor de putere în întreaga Europă din cauza războiului

-

Este important ca vocea păcii să se facă auzită tot atât de bine ca vocea războiului şi este important să clarificăm: majoritatea globală doreşte pace – a declarat joi premierul Viktor Orbán într-un discurs rostit la summit-ul Organizaţiei Statelor Turcice de la Ankara.

- Reclama -

Premierul a subliniat: din păcate, Europa suferă de o “psihoză a războiului”, continentul se lasă antrenat în război pe zi ce trece. 

Orbán le-a mulţumit liderilor statelor turcice pentru că întăresc vocea păcii. 

De asemenea, el i-a mulţumit preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care – a spus – a reuşit până acum să medieze cu succes între părţile aflate în conflict, şi l-a rugat să îşi continue eforturile şi în viitor. “Numai în acest fel putem avea o şansă pentru pace” – a subliniat Viktor Orbán. El i-a mulţumit preşedintelui turc şi pentru faptul că Ungaria şi Turcia reuşesc să îşi coordoneze activitatea în cadrul NATO. 

Premierul a subliniat: principala problemă cu care se confruntă Europa în prezent este războiul şi acest lucru pune Ungaria într-o situaţie dificilă. Ucraina este statul ei vecin, prin urmare efectele războiului sunt severe şi directe, inflaţia a crescut până la cer, iar preţurile la energie au atins şi ele un nivel record – a adăugat el, precizând că au murit şi mulţi maghiari în război, deoarece bărbaţii din comunitatea maghiară din vestul Ucrainei sunt şi ei înrolaţi în armată. 

Prin urmare – a continuat premierul – cel mai important lucru pentru Ungaria este salvarea vieţilor omeneşti, de aceea susţine o încetare a focului şi începerea tratativelor de pace cât mai curând posibil. 

În acelaşi timp, prim-ministrul şi-a exprimat părerea că ceea ce vedem în Europa este mai mult decât un război, deoarece, de fapt, “se petrece o reaşezare a relaţiilor de putere în întreaga Europă”, iar acest lucru va avea repercusiuni şi asupra ţărilor turcice. El a adăugat că, din Ungaria, se poate observa şi o altă primejdie: în economia mondială se desfăşoară procese care ar putea duce la crearea unor noi blocuri politice. 

El a declarat: crearea de blocuri în economia mondială contravine intereselor Ungariei, ea nu în aceasta vede viitorul, ci în colectivitate şi în interconectare. 

În acest sens, statele turcice ar putea juca un rol cheie, deoarece în această comunitate s-au reunit ţări din Europa, din zona Caucazului şi din Asia Centrală, fiind legate între ele pe baza respectului reciproc şi dând un bun exemplu pentru întreaga lume – a explicat premierul.

El a spus că Ungaria susţine ridicarea legăturilor economice, comerciale şi energetice cu statele turceşti la o nouă dimensiune. De asemenea, am dori să participăm cât mai curând posibil la Fondul de investiţii turcic, pentru care avem la dispoziţie mijloacele financiare necesare – a adăugat el.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img