Home Analize Viktor Orbán: Recunosc mai des interesele americane decât cele europene în deciziile...

Viktor Orbán: Recunosc mai des interesele americane decât cele europene în deciziile luate la Bruxelles

0

Vor să oblige Ungaria să intre în război şi nu-i interesează prin ce mijloace, a declarat Viktor Orbán, prim-ministrul Ungariei, pentru săptămânalul elveţian Weltwoche, care a mai subliniat: „Conducerea politică a Ungariei este suficient de puternică pentru a ţine ţara noastră departe de război”.

În ediţia de joi a publicaţiei, la întrebarea cum face faţă Ungaria războiului din Ucraina, premierul a declarat: “Sancţiunile UE împotriva Rusiei ne afectează cel mai mult”, au dus la creşterea preţurilor la ţiţei şi la gaze naturale. În ultima perioadă, Ungaria a făcut progrese uriaşe în domeniul industriei, dar pentru asta energia necesară trebuie importată, a subliniat Orbán, care a indicat că în anul 2021 acest lucru a costat 7 miliarde de euro pentru Ungaria, iar în anul 2022 deja 17 miliarde de euro.

Premierul a afirmat că războiul “ne încarcă sufletele, psihicul nostru”. “Ucraina este vecina noastră, unde trăiesc şi maghiari. Sunt chemaţi la arme şi, dintre ei, sute mor pe front”, a adăugat premierul Ungariei, care a mai subliniat că acest război “se desfăşoară nu departe de noi”, motiv pentru care toată lumea din Ungaria doreşte pace.

“Ne rugăm şi avem încredere în Bunul Dumnezeu că va duce părţile beligerante la raţiune. Ne aflăm sub o presiune permanentă. Vor să ne forţeze să intrăm în război şi nu-i interesează prin ce mijloace. Până acum, am reuşit să rezistăm. Asta îmi dă speranţă. Conducerea politică a Ungariei este suficient de puternică pentru a ne feri ţara de război. Spun acest lucru cu umilinţa cuvenită şi, în acelaşi timp, cu încredere”, a declarat Viktor Orbán, care a mai adăugat că învăţătura creştină o consideră valabilă şi în politică.

“Astăzi, Europa s-a retras din dezbatere”, este cea mai importantă constatare, a răspuns premierul la întrebarea legată de războiul din Ucraina. “Recunosc mai des interesele americane decât cele europene în deciziile luate la Bruxelles”, a adăugat acesta, care a mai precizat că în războiul care se desfăşoară în Europa, “astăzi, americanii au ultimul cuvânt.”

Şeful guvernului de la Budapesta a continuat în felul următor: “Nu cunoaştem nici sentimental, nici intelectual, o identitate europeană”. În opinia sa, “dacă ne-am fi angajat într-o dezbatere serioasă, fără tabuuri, privind viitorul Europei (…), probabil că, la începutul războiului, am fi avut deja o atitudine solidă de identitate”. Premierul ungar a mai afirmat că este regretabil faptul că Donald Trump a pierdut alegerile prezidenţiale din SUA, deoarece, dacă fostul preşedinte republican ar fi câştigat alegerile, “nu s-ar fi ajuns la război”. Orbán a mai precizat că şi schimbarea de guvern din Germania “a avut efect”.

Premierul a fost de acord cu sugestia reporterului, potrivit căreia, cauza profundă a slăbiciunii Europei se află în Uniunea Europeană, deoarece aceasta “zdruncină statele naţionale fără a pune ceva viabil în locul lor”.

Viktor Orbán a declarat: “Şi eu văd lucrurile în acelaşi mod. UE doreşte o uniune tot mai strânsă. Nu suntem de acord în ce priveşte obiectivul, dar suntem de acord cu calea. Acesta este motivul pentru care Europa este bolnavă”.

Viktor Orbán a amintit că, cu două săptămâni înainte de izbucnirea războiului, când s-a întâlnit pentru ultima oară cu Vladimir Putin la Moscova, preşedintele rus i-a precizat că nu apartenenţa Ungariei la NATO este problema, ci cea a Ucrainei şi Georgiei.

“Problema lui Putin”, mi-a spus acesta, “sunt bazele de rachete americane amplasate în România şi în Polonia, precum şi posibila extindere a NATO în Ucraina şi Georgia pentru a amplasa armament acolo. În plus, americanii au anulat tratate importante de dezarmare. De aceea, Putin nu mai poate dormi liniştit noaptea”, a declarat Viktor Orbán, care a mai adăugat: “Am înţeles ce a spus Putin. Dar nu accept ceea ce a făcut”.

Viktor Orbán a afirmat că nu-şi doreşte nici măcar să-şi imagineze ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar pierde războiul. “Rusia este o putere nucleară. Acesta ar fi un şoc geopolitic, un potenţial cutremur, devastator la scară globală, mult mai rău decât prăbuşirea Iugoslaviei. Simplul fapt că astfel de scenarii sunt luate, acum, cu uşurinţă în Occident, arată o detaşare îngrijorătoare, chiar înspăimântătoare faţă de realitate, demonstrează lipsa de percepere a riscurilor existente ale propriilor politici”, a subliniat premierul ungar.

Ad

Exit mobile version