Răspunsul la provocările reprezentate de destrămarea lumii din jurul nostru îl putem da prin consolidarea cooperării maghiare – a declarat vineri premierul Viktor Orbán la reuniunea Conferinţei Permanente Maghiare (Máért) de la Budapesta, unde a pledat pentru menţinerea unei politici bazate pe criterii etnice în Bazinul Carpatic şi pentru respingerea migraţiei, preconizând totodată înăsprirea reglementărilor ungare privind străinii.
Răspunsul nostru la destrămare este unitatea – a subliniat premierul, care a propus ca “esenţa” strategiei naţionale din următorii ani să fie consolidarea cooperării maghiare, în timp ce “lumea din jurul nostru se destramă, se dezintegrează”. El a apreciat că Uniunea Europeană se află şi ea pe calea dezintegrării, deoarece nu îşi pune în aplicare propriile decizii.
Anul acesta nu a fost un an uşor – a spus premierul – deoarece Ungaria nu a reuşit să-şi asume mai mult decât să menţină instituţiile şi programele create pentru a-i sprijini pe maghiarii din străinătate, fără să aibă oportunităţi de lărgire.
El a subliniat: în 2024 şi 2025 trebuie să revenim la creştere şi la consolidare, pentru care vom avea baza financiară necesară.
În ceea ce priveşte migraţia, premierul a afirmat că trebuie menţinută poziţia conform căreia doar maghiarii pot decide cine şi cum poate şedea pe teritoriul ungar.
În ceea ce priveşte imigranţii musulmani care sosesc în Europa, Viktor Orbán a spus: liderii ţărilor din Europa de Vest se gândesc că, aşa cum au secularizat comunităţile creştine tradiţionale din Europa, tot aşa vor putea să-i secularizeze şi pe cei care sosesc cu alte fundamente religioase. Aceştia însă nu vor deloc să se secularizeze, ei sunt familiarizaţi cu o filozofie de viaţă diferită, pe care, pe deasupra, o consideră superioară vieţii europene secularizate – a arătat premierul.
Prin urmare, posibilitatea integrării reale – aşa cum a fost anticipată de Ungaria – este extrem de redusă, iar o politică de imigraţie bazată pe aceasta înseamnă a-l ispiti pe Dumnezeu – a declarat premierul.
El a subliniat: Ungaria nu trebuie să facă la fel, ea trebuie să înăsprească regulile, deoarece legea privind străinii din 2007 a fost adoptată cu mult înainte de “inflaţia migraţionistă”, prin urmare “nu este suficient de etanşă”. Trebuie să elaborăm un sistem transparent, clar, curat şi aplicabil” – a avertizat premierul.
El a semnalat: cu toate că noul pachet UE privind migraţia conţine şi direcţii raţionale, el nu este acceptabil în ansamblu, deoarece prevede în continuare distribuirea migranţilor, fiecare stat membru având obligaţia de a plăti, dacă nu primeşte migranţi.
Evaluând situaţia maghiarilor din Bazinul Carpatic, premierul a spus: alegerile din Slovacia au redeşteptat o dilemă veche, deoarece, după ce maghiarii nu au reuşit să intre în parlament pentru a mai multa oară, s-a pus din nou întrebarea dacă politica pe bază etnică are viitor, mai ales în perspectiva deteriorării indicatorilor demografici.
El a precizat poziţia guvernului ungar: atâta timp cât există o bază etnică, există şi un viitor pentru politica pe bază etnică în Bazinul Carpatic, iar existenţa bazei etnice este “responsabilitatea noastră comună”. El a adăugat: trebuie reflectat asupra modurilor în care guvernul ungar îi poate ajuta eficient pe maghiarii din Slovacia.
Premierul i-a transmis cele mai bune urări lui Hunor Kelemen, preşedintele UDMR, subliniind că anul 2024 va fi un an dificil, deoarece în România vor avea loc patru alegeri. El a afirmat că Ungaria va face tot ce îi stă în putinţă pentru a-i ajuta pe maghiarii din România, respectând regulile stricte ale dreptului internaţional şi ale relaţiilor interstatale.