Succes economic în Ungaria va fi adus de neutralitatea economică, a declarat premierul ungar Viktor Orbán, pentru jurnalişti, sâmbătă, în localitatea Kötcse din judeţul Somogy.
La întâlnirea de la Kötcse, pe care Fundaţia pentru Ungaria Civică o organizează în fiecare an, Viktor Orbán a spus: în perioada care a trecut a fost creată o nouă economie mondială, trebuie să ne adaptăm la ea şi este nevoie de o nouă politică economică. La întâlnire va vorbi despre cum ar trebui să fie această politică economică, a spus prim-ministrul pentru jurnalişti.
„Inima şi esenţa” acestei politici economice este neutralitatea economică, a punctat Orbán, care a relatat că este convins că succesul economic în Ungaria va fi adus de neutralitatea economică.
Anul acesta, creşterea economică a Ungariei se află în prima treime din Europa, a subliniat Viktor Orbán ca răspuns la o întrebare. Politicianul a adăugat că nu este mulţumit de asta, va fi mulţumit atunci când creşterea Ungariei va fi pe primul loc în Europa. Se doreşte obţinerea unei creşteri între trei şi cinci procente, iar acest lucru nu este imposibil în anul următor, a explicat premierul.
Prim-ministrul a vorbit, de asemenea, despre faptul că aeroportul de la Budapesta reprezintă răscumpărare averii naţionale, iar achiziţionarea Vodafone este un pas istoric pentru ca Ungaria să aibă o companie maghiară de infocomunicaţii şi telecomunicaţii cu o mare putere internaţională. „Aceştia sunt paşi importanţi, necesari”, a menţionat premierul.
„Situaţia noastră actuală arată clar” că ne-am dat seama la timp că în loc de formarea de blocuri, soluţia pentru economia maghiară este o relaţie bună cu toţi actorii importanţi ai unei economii mondiale unificate, a declarat Viktor Orbán.
În privinţa partidului Fidesz şi a dreptei civice, Viktor Orbán a amintit că au obţinut 45% din voturi la alegerile pentru Parlamentul European, ceea ce reprezintă cel mai bun rezultat din Europa şi îi face capi de listă. „Suntem cea mai puternică organizaţie politică din Europa”. Premierul maghiar a adăugat că următorul partid puternic după Fidesz a obţinut 30%. „Unde să semnez rezultatul şi pentru 2026?” – a întrebat politicianul, mulţumindu-le tinerilor pentru sprijinul acordat.
Întrebat cât de etic consideră ca statul ungar să cumpere clădiri de birouri în valoare de peste 500 de miliarde de forinţi de la companii care au legătură cu ginerele său, premierul a spus că „este etic atâta timp cât respectăm regulile; toate regulile”.
Întrebat despre fondurile de la Uniunea Europeană, Viktor Orbán a spus: „avem 12 miliarde în cont”. Vorbim despre faptul că nu există fonduri UE, „cum naiba să nu existe?” a adăugat premierul. Cele 12 miliarde de euro aşteaptă să fie incluse în economia maghiară. „Iar eu aştept ca licitaţiile lansate să fie implementate de antreprenorii maghiari, să fie plătite de la buget şi noi să obţinem banii prin finanţare ulterioară. Aşadar, astăzi situaţia nu este că nu sunt bani, pentru că banii sunt acolo, pur şi simplu nu îi putem atrage suficient de repede” – a adăugat Viktor Orbán. Cea mai rapidă utilizatoare a bugetului multianual al UE este tocmai Ungaria, pe primul sau al doilea loc din cele 27, a menţionat premierul. „Aşa că eu aş fi atent chiar şi cu criticile”, a spus Viktor Orbán, menţionând că cele 12 miliarde de euro vor fi suficienţi timp de mulţi ani.
În ceea ce priveşte planul său de pace despre care s-au scurs informaţii, Orbán a spus: dacă uniunea ar fi acceptat atunci măcar un element al propunerii, ar exista mult mai puţine probleme astăzi. „În orice caz, misiunea de pace nu s-a terminat. Am lucrat la ea toată vara, facem o muncă internaţională, vor fi nişte iniţiative serioase, care vor fi publicate deja în septembrie”, a adăugat premierul ungar.
Esenţa politicii externe se află în construirea de prietenii şi alianţe, a spus şeful guvernului de la Budapesta. Faptul că două ţări nu se află în relaţii bune nu împiedică Ungaria să fie în relaţii bune cu ambele. Este în interesul Ungariei ca economia mondială să nu se destrame în blocuri, a subliniat premierul.
Ungaria poate fi în relaţii bune cu americanii, chinezii, japonezii, arabii şi Uniunea Europeană – în acelaşi timp. Suntem o ţară suverană, a subliniat Viktor Orbán.