spot_img
2.2 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăActualitateViktor Orbán: Faptul că noul preşedinte al SUA este un prieten al...

Viktor Orbán: Faptul că noul preşedinte al SUA este un prieten al Ungariei reprezintă o mare oportunitate economică

-

Potrivit lui Viktor Orbán, faptul că noul preşedinte al Statelor Unite este un prieten al Ungariei reprezintă o mare oportunitate economică, nemaivăzută până acum. Vineri, în cadrul emisiunii „Bună dimineaţa, Ungaria” a postului public de radio Kossuth, prim-ministrul a subliniat că există o legătură directă între schimbările majore care au loc în lume şi bugetele familiilor din Ungaria şi perspectivele economice pentru anul viitor.

- Reclama -

Viktor Orbán a declarat: anul viitor se vor putea realiza lucruri la care nici nu se putea gândi acum câteva luni. După cum a spus, erau conştienţi de faptul că, dacă democraţii câştigă în America, Ungaria va trebui să pregătească un buget de război pentru anul viitor, în care nu 2%, ci 3% sau 4 % din PIB vor trebui cheltuite în scopuri militare, într-un mod forţat şi, în plus, rapid. El a adăugat: se ştia de asemenea că, dacă Donald Trump va câştiga, poate fi pregătit un buget de pace. Bugetul înaintat acum este un buget al păcii – a subliniat premierul.

- Advertisement -

El a abordat şi tema noii politici economice, adaptată la aceste schimbări, precizând că există deja şi un plan de acţiune în 21 de puncte care va avea un impact pozitiv concret asupra vieţii de zi cu zi a oamenilor.

Ca răspuns la o întrebare privind un posibil război comercial cu China, Viktor Orbán a declarat: Donald Trump şi americanii doresc să facă o afacere bună cu chinezii şi nici noi nu dorim altceva decât să încheiem acorduri bune cu ei. Toată lumea doreşte acelaşi lucru, aşa că nu este nevoie să luăm o parte sau alta într-o dispută. De ce să nu fim de partea noastră? – a pus întrebarea.

- Advertisement -

El a subliniat: dacă vrem să facem lucruri serioase, dacă vrem să ne dezvoltăm, dacă vrem calitatea vieţii noastre să depindă de performanţele noastre, trebuie să acceptăm că suntem unguri, avem propriile noastre interese şi că vom naviga în universul politic în funcţie de acestea.

Unii spun că acest lucru nu este posibil pentru că „suntem prea mici pentru aceasta” – a spus el, adăugând că el nu a crezut niciodată aşa ceva. În schimb, el a văzut ţări de succes cu dimensiuni similare cu Ungaria, care au fost destul de abili pentru a-şi face prieteni în lume doar urmărindu-şi propriile interese, iar apoi au preschimbat aceste prietenii în avantaje economice.

Faptul că Ungaria are astăzi un prieten în persoana preşedintelui SUA este o oportunitate economică pentru ţară care nu a existat niciodată înainte – a subliniat prim-ministrul.

El a apreciat că, în mod evident, dacă noul preşedinte al SUA doreşte pace în loc de război, o politică anti-migranţi în loc de migraţie şi o politică pro-familie în loc de o politică gender, acest lucru va avea un efect asupra lumii, iar noi, europenii, va trebui să reacţionăm cumva la acest lucru.

Premierul a spus: situaţia pe frontul ruso-ucrainean este evidentă, este vorba de o înfrângere militară. Americanii vor ieşi din războiul din Ucraina, nu îl vor încuraja, nu vor spune că războiul este un lucru bun.

Viktor Orbán a subliniat: se spun multe lucruri despre Donald Trump, dar un lucru pe care nimeni nu îl pune la îndoială este că el nu va începe un război. Un om care urăşte războiul, un adevărat om de afaceri, care crede că viaţa şi lucrurile vor merge bine dacă nu va fi război – a explicat premierul.

El a adăugat că Europa singură nu poate finanţa acest război. În legătură cu o afirmaţie referitoare la războiul ruso-ucrainean – potrivit căreia unul dintre părţile beligerante spune că pacea necesită forţă şi că pacea trebuie obţinută prin forţă – Viktor Orbán a spus: e o idee bună dacă eşti puternic, însă nu pare o idee bună dacă partea cealaltă e mai puternică.

El a adăugat: nu este treaba lui, ci a ucrainenilor care au luptat eroic în ultimii doi ani. El a subliniat că nu face parte din cei care subestimează sau minimalizează lupta eroică dusă de ucraineni. Iar în privinţa direcţiei în care liderii au ales să ducă ţara, ucrainenii vor decide dacă aceasta a fost direcţia cea bună.

Viktor Orbán a considerat că cea mai mare problemă a Europei este că nu poartă dialog cu cei cu care ar trebui discutat. Premierul a reamintit că, în urmă cu patru luni, a vizitat Kievul şi Moscova, a discutat cu preşedintele chinez, cu preşedintele turc, cu „preşedintele SUA, care încă se numea Biden”, precum şi cu Donald Trump, după care a scris un raport adresat prim-miniştrilor europeni. În acest raport el a descris ceea ce urma să se întâmple. „Acum suntem exact în situaţia pe care o puteam preconiza”, astfel încât niciunul dintre lideri nu poate spune acum că este surprins, deoarece totul a fost prevăzut cu precizie, ca urmare a misiunii de pace a Ungariei – a spus premierul. Nu pentru că am avea capacitatea de a prevedea viitorul sau pentru că suntem buni la jocurile de hazard, ci pentru că: „dacă comunici, înţelegi ce se va întâmpla” – a spus Viktor Orbán.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img