Nu doar virusul, ci şi forţele de stânga au atacat Ungaria, sperând să răstoarne guvernul, a declarat, sâmbătă, Viktor Orbán, prim-ministrul ungar, în discursul său despre starea naţiunii, în sala din Várkert Bazár.
Când a fost nevoie de restricţii, au cerut să relaxăm, când era nevoie de relaxare, au cerut restricţii. Au strigat dictatură, din străinătate au organizat campanii de denigrare, au distribuit filme cu conţinut fals, fake news-uri şi ştiri alarmante, a afirmat premierul.
Viktor Orbán a numit asta o iresponsabilitate gravă. A exploata teama a milioane de familii în timpul unei pandemii fatale pentru a răsturna guvernul a fost un act care nu poate fi apărat în faţa niciunei instanţe, a adăugat acesta.
“Va veni momentul pentru amândouă instanţe. Unul la 3 aprilie (ziua alegerilor), iar celălalt după rânduiala Bunului Dumnezeu”, a remarcat premierul.
Acesta a mai declarat că, şi pe durata pandemiei de coronavirus, guvernul a rămas unit şi calm. Capacitatea statului de a acţiona nu s-a aflat niciun moment în pericol, adică noua ordine constituţională, introdusă în anul 2011, pentru a conduce ţara a trecut testul.
Viktor Orbán consideră că cea mai mare realizare a economiei ungare în timpul crizei a fost faptul că, pe durata pandemiei, nici familiile nu au fost nevoite să “tragă frâna de mână”. Potrivit detalierii făcute de politician, a început scutirea de taxe pentru cei cu vârste sub 25 de ani, a început rambursarea impozitelor achitate de familii, iar cea de-a 13-a pensie va sosi în zilele ce urmează.
“Dăm înapoi ceea ce a luat guvernul Gyurcsány-Bajnai”, a mai adăugat acesta.
Orbán a mai afirmat că, în anul 2022, salariul minim va creşte cu 20%, iar impozitele pe muncă vor scădea cu 4%.
“Am reuşit să ajungem la consens în ce priveşte marele acord naţional care a inclus sindicatele, patronatele, guvernul, şi parlamentul care a sfinţit acordul. Cu excepţia, desigur, a forţelor de stânga, care nu au votat nimic”, a amintit premierul.
Acesta a subliniat că, în Ungaria, în pofida pandemiei, de la schimbarea regimului din 1989, nu au lucrat niciodată aşa de multe persoane ca în prezent. Acum lucrează cu peste un milion de persoane mai mult decât în timpul guvernului de stânga condus de Ferenc Gyurcsány.
Viktor Orbán a amintit că, din anul 2010, guvernul a clădit o economie nouă în Ungaria: a decis să ofere oamenilor locuri de muncă, în loc de ajutoare.
De asemenea, a atras atenţia asupra faptului că, anul trecut, a fost doborât un alt record deosebit: performanţa Ungariei la export s-a ridicat la 119 miliarde de euro. În plus, în anul 2010, guvernul a decis să “ungarizeze” sectoarele cheie, prin urmare, proprietatea străină a fost limitată la sub 50% în sistemul bancar şi, de asemenea, în mass-media şi în sectorul energetic. Premierul a mai adăugat că la bănci au început de la 60%, în mass-media de la 66%, iar în sectorul energetic de la 71%, însă acum proprietatea ungară a devenit majoritară peste tot.
Orbán a mai subliniat că forţele politice de stânga din Parlamentul ungar nu au votat niciuna dintre legile care au ajutat la gestionarea crizei în timpul pandemiei de coronavirus.
Acesta a enumerat legile pe care stânga nu le-a votat: legea care susţine protecţia împotriva coronavirusului, moratoriul privind amânarea ratelor la credite, creşterea salariului minim, rambursarea impozitelor achitate de familii, scutirea de impozite pentru cei cu vârsta sub 25 de ani, şi nici reducerea taxelor.
Viktor Orbán a amintit, de asemenea, că, în timpul crizei economice din 2008, guvernul Gyurcsány-Bajnai a urmat exact calea opusă pe care a parcurs-o acum guvernul actual. Ei “au mers înapoi”. Au desfiinţat cea de-a 13-a pensie, au tăiat o lună de salariu, au tăiat un an de plată a indemnizaţiei pentru creşterea copilului, au desfiinţat programul de construire a locuinţelor pentru familii şi scutirea de impozite pentru familii, iar sistemul de sănătate a devenit cu plată. Au dublat preţul energiei electrice, iar preţul gazului l-au triplat.
Premierul ungar a anunţat că limitarea preţurilor la carburanţi va fi prelungită cu încă trei luni. Acesta a explicat că Ungaria se situează pe locul al 5-lea în Europa cu cel mai scăzut preţ la carburant. Astăzi, plătim 480 de forinţi (6.66 lei) pentru un litru de benzină sau motorină. Fără limitare, preţul ar fi cu mult peste 500 de forinţi, a explicat politicianul, evaluând că limitarea de preţ s-a dovedit a fi utilă.
Creşterea inflaţiei nu a fost privită cu pasivitate de Guvernul ungar, a afirmat prim-ministrul. A fost introdusă politica celor patru limitări, adică limitarea preţului la combustibil, limitarea cheltuielilor cu utilităţile, limitarea ratei dobânzii şi limitarea preţurilor la alimente.
Ferenc Gyurcsány şi Gordon Bajnai doresc să revină. Despre asta este vorba la alegerile parlamentare din aprilie, a tras concluzia Viktor Orbán. Dacă Ferenc Gyurcsány “se întoarce, ne va readuce înapoi unde am mai fost deja şi nu ne dorim asta”, a afirmat premierul.
Politicianul a menţionat şi necesitatea evitării războiului în conflictul dintre Rusia şi Ucraina. După cum a afirmat, nu numai din punct de vedere uman, ci este şi interesul Ungariei, întrucât, în cazul unui război, sute de mii sau chiar milioane de refugiaţi ar sosi din Ucraina în Ungaria, iar aceasta ar redesena fundamental situaţia politică şi economică a Ungariei.
Viktor Orbán a precizat că Ungaria lucrează pentru pace, dar organele de stat desemnate au început deja pregătirile.
“Chiar şi în cazul unui război, avem un scenariu şi un plan de acţiune adecvat”, a încheiat prim-ministrul ungar discursul său despre starea naţiunii.