Lumea nu a fost niciodată atât de aproape de transformarea unui război local într-un război mondial – a declarat vineri prim-ministrul Viktor Orbán în cadrul emisiunii „Bună dimineaţa, Ungaria!” a postului public de radio Kossuth, considerând că este important ca Ungaria să fie în acelaşi timp puternică din punct de vedere militar şi partizană a păcii.
Premierul a afirmat: liderii lumii occidentale trăiesc în febra războiului, ţin discursuri care îndeamnă la câştigarea acestuia, vorbind despre mai multe sacrificii, în timp ce trimit arme din ce în ce mai periculoase în Ucraina.
De asemenea, el a arătat că opinia publică internaţională este divizată în loc să sprijine unanim pacea, dat fiind că popoarele turcice, arabii, chinezii şi africanii cer încetarea focului şi tratative de pace.
Premierul a subliniat: Ungaria este, de fapt, singura ţară din Europa, în afară de Vatican, care este pentru pace. În acelaşi timp – a continuat el – nu trebuie să credem că ţările susţin războiul doar pentru că sunt angajaţi din principiu şi prin credinţă. Există o bună parte de speculaţii comerciale, consideraţii de politică militară, interese economice şi speculaţii privind beneficiile ce pot fi obţinute dintr-o situaţie postbelică – a remarcat prim-ministrul.
El a afirmat că Statele Unite până acum nu s-au implicat direct în modelarea politicii europene, odată cu războiul din Ucraina însă acest lucru s-a schimbat, SUA conducând “coaliţia de război” aflată în spatele Ucrainei. În spatele ucrainenilor care luptă în mod eroic se află americanii, ceea ce nu scade cu nimic valoarea eroismului ucrainenilor, dar adevărul este că Ucraina poate lupta doar până când este susţinută de SUA – a atras atenţia premierul, adăugând că, dacă SUA ar refuza sprijinul, ar apărea situaţia de încetare a focului.
El a evidenţiat: Donald Trump – care vrea să candideze din nou la alegerile prezidenţiale din SUA – ar dori acest lucru, prin urmare, alegerile din 2024 din SUA vor avea o influenţă directă asupra modului în care războiul va continua, asupră încetării luptelor şi începerea tratativelor de pace.
Premierul a mai spus: cea mai rapidă modalitate de a reduce inflaţia ar fi ridicarea sancţiunilor impuse din cauza războiului ruso-ucrainean. El a adăugat: Ungaria nu poate anula politica de sancţiuni, dar va recurge la dreptul de veto în privinţa deciziilor care ar cauza daunele cele mai directe economiei ungare.
El şi-a exprimat convingerea că, dacă sancţiunile ar fi ridicate mâine dimineaţă, inflaţia s-ar reduce imediat, într-o singură etapă, cel puţin la jumătate şi ar începe să revină în intervalul de 2-3%. El a reamintit: au fost adoptate deja zece pachete de sancţiuni, care reprezintă “zece bătălii sângeroase” pe plan politic, deoarece a trebuit să fie apărate interesele Ungariei, iar aceste bătălii au fost “câştigate” sub conducerea ministrului afacerilor externe.