spot_img
7 C
București
sâmbătă, decembrie 21, 2024
AcasăAnalizeViktor Orban cere putere absolută: Parlamentul, suspendat

Viktor Orban cere putere absolută: Parlamentul, suspendat

-

Guvernul ungar al premierului Viktor Orban a supus atenţiei parlamentului un proiect de lege destinat să-i permită să guverneze prin ordonanţe într-un regim de stare de urgenţă prelungit pentru a lupta împotriva epidemiei generate de noul coronavirus, informează France Presse.

- Reclama -

Textul, postat online vineri seara pe site-ul parlamentului, prevede de asemenea instituirea pedepselor cu închisoarea pentru difuzarea de „ştiri false”.

- Advertisement -

Proiectul de lege ar permite guvernului să prelungească pe termen nedefinit starea de urgenţă intrată în vigoare în 11 martie, fără a mai cere avizul parlamentului.

Sub acest regim al stării de urgenţă, guvernul ar putea – tot potrivit textului – „să suspende utilizarea anumitor legi prin decret, să se distanţeze de dispoziţii statutare şi să introducă alte măsuri extraordinare, cu scopul de a garanta stabilitatea vieţii, a sănătăţii, securitatea personală şi materială a cetăţenilor, precum şi economia”.

- Advertisement -

Criticii guvernului naţionalist al lui Viktor Orban, care îl acuză frecvent de derive antidemocratice, se tem ca un astfel de cadru să nu întărească considerabil puterile guvernului în detrimentul parlamentului.

O altă clauză a proiectului evocă posibilitatea unei „pauze parlamentare forţate”, care ridică temerea de o eventuală suspendare a sesiunii parlamentului.

Guvernul nu a emis niciun comunicat cu privire la acest text, care ar putea fi supus atenţiei deputaţilor săptămâna viitoare.

Proiectul propune de asemenea modificări ale Codului Penal pentru a impune pedepse cu închisoarea severe pentru încălcarea măsurilor de carantină sau pentru difuzarea a ceea ce Budapesta numeşte „fake news” privind coronavirusul şi măsurile luate pentru a încerca să-i împiedice propagarea.

Cel care ar provoca moartea cuiva încălcând măsurile de combatere a coronavirusului ar fi pasibil de pedeapsa cu opt ani de închisoare. Într-o ţară criticată sistematic pentru grave atingeri aduse libertăţii presei, textul prevede de asemenea o pedeapsă de cinci ani de închisoare pentru „orice difuzează public un fapt fals sau falsifică un fapt real împiedicând sau contracarând eficienţa” măsurilor împotriva coronavirusului.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img