spot_img
19.5 C
București
luni, septembrie 25, 2023
AcasăAnalizeViktor Orban anunță noua ordine economică mondială: Eurasia

Viktor Orban anunță noua ordine economică mondială: Eurasia

-

Prim-ministrul ungar Viktor Orbán a vorbit, vineri, la Budapesta, la întâlnirea guvernatorilor băncilor naţionale, despre construirea Eurasiei, respectiv despre apropierea comercială dintre ţările din Europa Centrală şi de Est, cele din Balcani şi China.

- Reclama -

Este în formare o nouă ordine mondială economică, una cu mai mulţi poli, iar printre noile centre de putere, pe primul loc se află China – a spus Orbán. Şi ţările regiunii Europei Centrale şi de Est sunt centre de putere aflată în curs de dezvoltare – a spus şeful guvernului de la Budapesta. În următorii 5-10 ani acestea vor reprezenta motorul economic al Europei – a subliniat premierul ungar.

Subliniind dezvoltarea relaţiilor comerciale dintre cele două centre de putere aflate în curs de dezvoltare, Orbán a declarat că apropierea de China trebuie să aibă loc fără ideologii, “trebuie acceptat faptul că suntem diferiţi” şi ne conducem ţările în mod diferit. Potrivit acestuia, scopul nu este de a emite judecăţi, ci de a căuta interese comune.

Viktor Orbán a vorbit şi despre cei 70 de ani de relaţii diplomatice dintre Ungaria şi China. În plus, a numit relaţia
economică dintre regiune şi China, povestea de succes a noii ere.

În privinţa primei conferinţe a guvernatorilor băncilor naţionale ale celor 16 state din regiune, respectiv China,
premierul ungar a declarat că nu mai este suficientă căutarea cooperării în domeniul investiţiilor şi al comerţului, ci acest lucru trebuie făcut şi în domeniul finanţelor.

Despre China, prim-ministrul ungar a spus că este “o stea permanentă” şi nu doar o ţară cu o creştere economică temporară. Este un stat care va reprezenta pentru multă vreme un jucător decisiv în economia globală, valuta acesteia fiind foarte importantă – a spus Orbán. Trebuie să ne pregătim pentru faptul că dolarul şi-ar putea pierde monopolul în cadrul comerţului mondial, a susţinut şeful guvernului de la Budapesta, care a raportat şi faptul că Ungaria intenţionează să emită, şi în viitor, obligaţiuni de stat în yuani.

“Dacă vom emite obligaţiuni în străinătate, acest lucru se va întâmpla în direcţia estului” – a spus premierul ungar. Orbán a relatat că se caută modalităţile prin care plăţile din cadrul comerţului bilateral să fie efectuate în yuani. Potrivit premierului, acest lucru trebuie privit mai degrabă ca o oportunitate, şi nu ca o ameninţare.

Viktor Orbán a vorbit şi despre “războaiele comerciale”, arătând că în vederea păstrării dominaţiei sale, Statele Unite încearcă să transforme relaţiile comerciale.

“Acest război nu este războiul nostru, dar ne afectează”, a spus, adăugând că din acest motiv trebuie să păstrăm bunele relaţii cu diversele părţi care au interese diferite, dar şi să fim capabili de a construi noi relaţii de succes. Pentru ca ţara şi regiunea noastră să aibă succes, trebuie trezit concomitent interesul Chinei, al Germaniei sau al Statelor Unite – a subliniat Orbán.

Şeful guvernului de la Budapesta a vorbit şi despre migraţie, subliniind că aceasta ne va transforma viaţa. În opinia sa, transformarea Europei occidentale este de neoprit, de aceea, dacă situaţia economică se va echilibra, iar libera circulaţie va fi menţinută, şi următoarele guverne ale Ungariei vor trebui să furnizeze răspunsuri la o serie de probleme în acest sens – a declarat Orbán. Premierul a vorbit şi despre faptul că indicatorii demografici din Africa şi Asia prevestesc noi şi noi valuri de migraţie.

În încheiere, Viktor Orbán a vorbit despre posibilităţile cooperării dintre banca naţională şi guvern. Dacă “ne dorim cu adevărat să construim” Eurasia, în opinia sa este nevoie ca Europa Centrală, Balcanii şi China să fie conectate în cadrul unei reţele de nivel mondial, ceea ce necesită dezvoltări semnificative ale infrastructurii, prin urmare, şi capital serios. În opinia sa, băncile naţionale ar trebui să îşi asume un rol mult mai semnificativ în crearea acestui capital, totodată trebuie să ofere sprijin şi pentru programe care dezvoltă afacerile, mai mult decât atât, să aibă un rol mai important şi în educaţie.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img