spot_img
23.7 C
București
vineri, aprilie 12, 2024
AcasăDezvaluiriRadio France: Comisia Europeană vrea să ridice MCV-ul Bulgariei pentru a pedepsi...

Radio France: Comisia Europeană vrea să ridice MCV-ul Bulgariei pentru a pedepsi România/ Franța, Germania și Olanda ar susține decizia

-

Sub presiunea PPE, Comisia Europeană se gândește acum să nu mai aplice monitorizarea prin MCV Bulgariei. Propunerea s-ar putea găsi în raportul MCV care este publicat în 13 noiembrie la Strasbourg. Redactarea raportului ia sfârșit în această seară, transmite Radio France Internationale.

Propunerea, dacă nu întâmpină obiecții din partea statelor membre UE, ar deschide drumul unei aderării rapide a Bulgariei la spațiul Schengen și ar izola România și mai mult pe plan european.

- Advertisement -

Bulgaria are totuși 17 recomandări sub MCV încă nu pe deplin realizate și mai ales problema crimei organizate. România are 12 recomandări.  Cu toate acestea, presiunea popularilor europeni asupra Comisiei și-ar putea face efectul dacă cea din urmă ar considera că se poate baza pe o susținere a capitalelor. Raportul este redactat de secretariatul general al Comisiei Europene al nou cărui șef, temutul Martin Selmayr, vrea sa dea o lecție României, mai spune RFI.

Jean-Claude Juncker , the president of the European Commission (L) and Martin Selmayr, Head of Cabinet of EU Commission President Jean-Claude Juncker prior to the EU Commissioners weekly college meeting at The European Commission headquarters in Brussels, Belgium on 20.12.2017 Vice President Frans Timmermans is expected to announce that the European Commission will initiate the Article 7 process, against Poland, that could strip country of its voting rights. Commission is following warnings, requests for dialogue and demands for clarification about changes to the country’s judicial system in Poland. by Wiktor Dabkowski | usage worldwide

El poate introduce până în această seară propunerea în raportul Bulgariei nu atât pentru a încuraja Bulgaria, cât pentru a pedepsi guvernul român.

- Advertisement -

Martin (fost șef de cabinet zbir al lui Jean-Claude Juncker),  un obișnuit al cancelariilor europene, pe cât de detestat, pe atât de admirat, știe ca se poate bizui pe susținerea Franței, a Germaniei, a țărilor nordice și chiar a Olandei. 

Propunerea nu a fost introdusă încă formal în raport întrucât în jurul lui Selmayr unii ezită. Care ar fi impactul relațiilor româno-bulgare? Care ar fi impactul asupra românilor, lăsând la o parte guvernul? Și care ar fi impactul asupra UE care ar pedepsi astfel o țara care tocmai se pregătește să preia președinția europeană pentru șase luni extrem de dificile ?  Selmayr nu este însă genul care să se lase impresionat; el știe că înainte de a convinge statele UE, îi va convinge pe șefii de cabinet din Comisia Europeană.  Intr-adevăr, textul va trebui aprobat de cabinete cu o zi de adoptarea oficială, iar majoritatea șefilor de cabinet se tem de Selmayr.  Jean-Claude Juncker a promis în 2014 României și Bulgariei că le va scăpa împreună de MCV până în octombrie 2019, când ia sfârșit mandatul sau.  Odată cu trecerea anilor, promisiunea a fost revizitată în sensul în care Juncker și-a mai nuanțat-o iar în 2016, la Sofia, el a afirmat că România și Bulgaria nu sunt intrinsec legate, mai afirmă postul de radio.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img