Viktor Orban, ACUZĂ UE: Nu ne-am ținut de cuvânt față de Ucraina

0

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a afirmat, sâmbătă, la Universitatea de Vară de la Băile Tușnad, că Europa are o problemă de conștiință legată de Ucraina, în condițiile în care nu s-a ținut de promisiunile făcute acestei țări.

El a spus că „Ucraina este una dintre cele mai grele probleme politice și de conștiință în Europa”.

Orban a făcut și o analiză a situației în care a ajuns Ucraina, de la țară tampon, între Occident și Rusia, la o țară care aspiră la integrarea europeană, dar care a pierdut o parte din teritoriu și de populație.

„Dacă privim unde am ajuns în cei trei ani, bilanțul e foarte tragic. Țara a pierdut o parte importantă a teritoriului, o mare parte a populației, dar nu în război, ci au plecat în Occident. Nici urmă de stabilitate”, a susținut Orban, potrivit traducerii asigurate de organizatori.

El a arătat că a scăzut calitatea vieții în Ucraina, țara are probleme economice, iar conducătorii Europei au făcut promisiuni și nu s-au ținut de cuvânt. „Nu ne-am ținut de cuvânt și asta e o problemă de conștiință”, a mai spus premierul Ungariei.

Viktor Orban a menționat că „Guvernul Ungariei face mult mai mult decât ceea ce se face public” pentru a rezolva situația din Ucraina, pentru sprijini atât minoritatea maghiară de acolo, cât și pe toți cei nevoiași, pentru a obține ridicarea obligativității vizelor pentru cetățenii ucraineni.

„Europa are o problemă de conștiință în legătură cu Ucraina, acest lucru este foarte clar. A dat un test, dacă doriți, Europa în acest sens și a picat testul”, a explicat Orban, în finalul lucrărilor Universității de Vară de la Băile Tușnad.