spot_img
21.1 C
București
marți, iulie 23, 2024
AcasăActualitateViktor Orbán a învins-o pe Meloni și AUR

Viktor Orbán a învins-o pe Meloni și AUR

-

Partidul francez Adunarea Naţională (RN, dreapta) s-a alăturat luni noului grup politic de dreapta radicală creat la iniţiativa premierului ungar Viktor Orban şi care devine a treia forţă politică din Parlamentul European, transmit AFP şi DPA.

- Reclama -

Liderul RN, Jordan Bardella, va prezida noul grup politic intitulat ”Patrioţi pentru Europa”, a anunţat eurodeputatul RN Jean-Paul Garraud, în cursul unei reuniuni desfăşurate la Bruxelles. Această alianţă a fost anunţată a doua zi după alegerile parlamentare din Franţa, unde extrema dreaptă a avansat, fără însă a obţine o majoritate în parlamentul de la Paris.

- Advertisement -

Noul grup europarlamentar va avea 84 de membri din 12 ţări şi va reprezenta ”această mişcare suveranistă de care suntem foarte ataşaţi”, a afirmat Garraud, într-o conferinţă de presă.

”Suntem ferm împotriva acestui aspect ultrafederalist al Uniunii Europene – faptul că UE vrea cu orice preţ să domine statele. Jordan Bardella şi Marine Le Pen lucrează de mult timp pentru a forma un grup care poate influenţa în mod real deciziile Parlamentului European”, a subliniat el.

- Advertisement -

Partidul italian Liga, condus de Matteo Salvini, şi-a anunţat participarea la noul grup, care în opinia sa va fi ”decisiv pentru a schimba viitorul acestei Europe”.

Premierul ungar Viktor Orban şi-a dezvăluit în 30 iunie intenţia de a forma acest grup europarlamentar, alături de Partidul Libertăţii din Austria (FPO) şi de formaţiunea ANO, a premierului ceh Andrej Babis. Prin crearea noului grup, Orban însuşi şi-a exprimat ambiţia de a se face auzită o voce diferită în UE – una contra sprijinului militar pentru Ucraina, împotriva ”imigraţiei ilegale” şi pentru ”familia tradiţională”.

În ultima săptămână, cinci partide din diferite ţări au anunţat că aderă la noul grup europarlamentar: Partidul pentru Libertate (PVV, al liderului extremei drepte olandeze Geert Wilders), mişcarea portugheză Chega, partidul spaniol VOX, Partidul Popular Danez şi partidul de extremă dreapta belgian Vlaams Belang.

Cu cei 30 de eurodeputaţi, RN preia de facto conducerea noului grup în termeni de efective. Partidul Fidesz, al lui Viktor Orban, are 10 eurodeputaţi.

Noul grup politic îl depăşeşte pe Renew Europe (76 de locuri), din care face parte formaţiunea Renaissance a preşedintelui francez Emmanuel Macron. De asemenea, el depăşeşte şi grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR, 78 de locuri), asociat şefei guvernului italian Giorgia Meloni, din care face parte si AUR.

Mai multe formaţiuni care au aderat la ”Patrioţi pentru Europa” au făcut până acum parte din grupul Identitate şi Democraţie (ID).

La rândul lor, partidul ceh ANO a părăsit Renew Europe, în timp ce Vox a ieşit din grupul ECR.

Partidul german de extremă dreapta ”Alternativa pentru Germania” rămâne pentru moment izolat în Parlamentul European, după ce a fost exclus din grupul ID în urma unei serii de scandaluri în care a fost implicat unul din liderii săi, suspectat de apropiere de Rusia şi China. 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img