A început cea mai serioasă şi dificilă fază a apărării împotriva inundaţiilor, care este de aşteptat să dureze până în ziua de joi a săptămânii viitoare, a anunţat premierul ungar Viktor Orbán, miercuri, la Budapesta, la conferinţa de presă susţinută după şedinţa de dimineaţă a comitetului operativ de apărare împotriva inundaţiilor.
Prim-ministrul a spus că cel mai înalt nivel aşteptat al viiturii a intrat pe teritoriul Ungariei în noaptea de marţi şi în zorii zilei de miercuri, iar de acum încolo, sarcina autorităţilor din domeniul apelor şi al managementului dezastrelor, armatei, Ministerului de Interne şi al voluntarilor este să mărească viitura de la râul Lajta şi de pe Dunăre, adică din capătul de vest al ţării, până în sud, când aceasta părăseşte Ungaria, spre Serbia.
Această perioadă este cea mai dificilă din punct de vedere al apărării; va dura aproximativ o săptămână sau opt zile, începând de astăzi, a subliniat Orbán.
Oficialul ungar a adăugat că potrivit calculelor, cel mai înalt nivel al viiturii va părăsi teritoriul Ungariei joia viitoare, la graniţa de sud.
Premierul a subliniat: o veste bună este că în următoarea săptămână nu sunt aşteptate ploi.
O veste bună mai este şi faptul că după intrarea în ţară a celui mai înalt nivel al viiturii, toate elementele tehnice de protecţie împotriva inundaţiilor au trecut testul.
Viktor Orbán a amintit că cel mai înalt nivel actual al apei este, potrivit tuturor informaţiilor, sub cel din 2013, aşadar nimic din ceea ce trebuie gestionat nu este ceva cu care nu au mai avut de-a face la un moment dat.
Premierul a subliniat că cei din domeniul apelor, militarii, poliţiştii, cei de la managementul dezastrelor, precum şi voluntarii implicaţi în apărare îşi desfăşoară activitatea cu mult calm, în mod organizat, încrezători.
În prezent, apărarea împotriva inundaţiilor este realizată pe o lungime de 544 de kilometri, pe Dunăre, Lajta, Rába şi Marcal, a specificat Viktor Orbán.
Grad I de apărare (cea mai slabă) se desfăşoară pe 127 de kilometri, grad II de apărare (una medie), pe 192 de kilometri, iar grad III de apărare (cel mai înalt nivel), pe 225 de kilometri, a relatat politicianul maghiar.
În Budapesta este de aşteptat ca vârful să fie atins sâmbătă după-amiază şi seara, când apa va ajunge la un nivel de 846 de centimetri, cu 40-50 de centimetri mai jos decât nivelul din 2013; splaiurile din capitală ar putea fi redeschise undeva la mijlocul săptămânii viitoare.
Viktor Orbán a menţionat că la apărarea împotriva inundaţiilor participă un număr total de 4392 de persoane; din partea celor din domeniul apelor, 1288 de persoane, dintre care 892 au fost transferate de pe celălalt mal al Dunării. La apărare participă 1677 de militari, iar dacă este nevoie de mai mulţi oameni, armata poate furniza câte 4000 de oameni la fiecare 24 de ore. Din partea managementului dezastrelor, la apărare participă 988 de persoane, precum şi 312 poliţişti, dintre care 200 sunt, încă, studenţi. Pe diguri lucrează şi 117 condamnaţi deţinuţi, a căror participare la apărare nu prezintă ameninţarea evadării sau a comiterii vreunei noi infracţiuni.
O locaţie dificilă este insula Margareta din Budapesta; deocamdată se speră că participanţii la olimpiada de şah care are loc în prezent la Budapesta şi care sunt cazaţi pe insulă nu vor trebui evacuaţi din hotel, a explicat Orbán.
Un alt punct critic este linia 2 de metrou din piaţa Batthyány. Acolo nu se poate împiedica pătrunderea apei, însă experţii din domeniul apelor au promis că vor direcţiona apa infiltrată către grătarele de absorbţie a apei, astfel că se speră că metroul nu va trebui oprit. În acelaşi timp, este probabil ca din motive de siguranţă, o anumită secţiune a liniei de cale ferată locală HÉV să nu poată fi operată.