spot_img
27.8 C
București
sâmbătă, mai 21, 2022
AcasăExterneVietnamul, americanii și chinezii

Vietnamul, americanii și chinezii

-

Revista americană Time arată cum Vietnamul își  începe viața sub noul președinte, unul la fel de puternic precum omologul său chinez, transmite RFI:

”Miercuri, secretarul general al Partidului Comunist, Nguyen Phu Trong, în vârstă de 74 de ani, a fost confirmat ca președinte de parlamentul țării din sud-estul Asiei. El devine astfel prima persoană care deține ambele titluri de la părintele fondator Ho Chi Min, în anii 1960.

Confirmarea lui Trong ridică întrebări cu privire la rolul SUA în Asia de Sud-Est, dat fiind legăturile strânse cu China și retragerea Washingtonului din acordurile de comerț cu regiunea în cadrul politicii „America First” a președintelui Donald Trump.

Trong poate fi comparat acum cu puternicul lider al Chinei, Xi Jinping, care la sfârșitul anului trecut a marcat eliminarea limitelor mandatului prezidențial, permițându-i astfel să dețină efectiv puterea pe viață.

La fel ca Xi, Trong a dus o nemiloasă campanie anticorupție, în mediul de afaceri, în armată și în cadrul partidului comunist.

Totuși, Vietnam poate fi un partener natural în eforturile Washingtonului de a contracara creșterea Chinei, în ciuda istoriei turbulente a foștilor inamici.

La începutul acestei luni, consilierul pentru securitatea națională al Casei Albe, Gen. Jim Mattis, a condamnat „comportamentul economic prădător” al Beijingului împotriva națiunilor mai mici. Aceasta, în timp ce se îndreapta spre Vietnam, pentru o vizită oficială.

Mattis s-a declarat foarte preocupat de continuarea militarizării din Marea Chinei de Sud. Și o spunea tocmai în avionul ce-l ducea către Ho Chi Min, capitala Vietnamului.

Vietnamul se află printre cei mai puternici oponenți ai militarizării de către China a stâncilor și recifurilor de pe căile navigabile strategice, pe unde trece aproape o treime din totalul comerțului maritim, în valoare de 5.3 trilioane de dolari anual. Vietnam și China au pretenții concurente asupra unor lanțuri insulare bogate în resurse.

Cu toate acestea, decizia lui Trump de a ieși din Acordul de liber schimb Trans-Pacific a întărit dependența Vietnamului față de Beijing. Comerțul bilateral dintre China și Vietnam este estimat să ajungă în acest an la 100 miliarde de dolari, potrivit presei vietnameze de stat. Iar Vietnamul va avea un deficit comercial în valoare de aproape 23 de miliarde de dolari în 2017.

Cu un Vietnam din ce în ce mai mult sub orbita Chinei, este puțin probabil ca drepturile omului să se îmbunătățească sub Trong, despre care analiștii cred că vede un model în guvernarea autoritară a Chinei.

Potrivit Human Rights Watch, din ianuarie până acum cel puțin 119 persoane au fost condamnate la închisoare pentru delicte politice.

O anchetă separată a agenției France Presse a constatat că mai mult de 55 de persoane au fost închise doar în acest an”.

- Advertisment -

Must Read

Spania vrea să acorde ”concediu menstrual” plătit de stat

0
Guvernul de stânga al Spaniei a prezentat marţi un proiect de lege care prevede acordarea unui ''concediu menstrual'' femeilor care suferă de menstruaţii dureroase, proiectul...