Home Dezvaluiri VIDEO: „Trolii” lui Putin

VIDEO: „Trolii” lui Putin

0

Firma Internet Research a fost demascată drept așa-numită „fermă de troli”, sau de scribi în slujba Kremlinului. Serviciul rusesc al  Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, Radio Svoboda, spune că în războiul informațional al Kremlinului cu Occidentul sunt angajați și așa-numiți „troli”, adică omuleți anonimi care își câștigă pâinea postând pe Internet comentarii favorabile regimului lui Vladimir Putin. Despre ei i-a vorbit corespondentului Radio Svoboda, Viktor Rezunkov, o tânără care s-a identificat doar Tatiana N. În mai anul trecut, ea a răspuns unui anunț de locuri de muncă pe site-ul HeadHunter.ru și a ajuns să muncească pe post de trol, într-un spațiu amenajat într-un depozit de la periferia St. Petersburg-ului.

Salariul era de 40.000 de ruble pe lună, față de cele 25-30.000 pe care le câștigă un jurnalist obișnuit. Tatiana, care are 22 de ani, ne-a spus că locul de muncă se numea Internet Research.

Radio Svoboda scrie că firma Internet Research este finanțată printr-un holding de un apropiat al președintelui Putin, pe nume Evgheni Prigojin, proprietarul restaurantului favorit al liderului rus.   

Potrivit Tatianei, cei 400 de angajați ai firmei lucrează schimburi de 12 ore, de zi și de noapte și sunt împărțiți în mai multe departamente. Unii concep teme și sarcini, alții comentează, iar alții fac grafică pentru rețelele sociale. Un întreg departament este consacrat alimentării blogurilor de pe site-ulLivejournal.com cu materiale felurite, de la postări banale la articole de propagandă fără perdea în favoarea Kremlinului.

Tatiana ne-a spus că ea trebuia să-și inventeze „roluri” pe net – de pildă al unei gospodine care trece de la fiertul cartofilor direct la politică exprimându-și sprijinul sincer pentru președintele Putin.

Sarcinile zilnice primite de „troli”, arătate într-un document publicat de unziar independent din St. Petersburg își au de obicei originea direct din presa controlată de Kremlin, intrând în detalii despre mesajul pe care îl au de transmis bloggerii și comentatorii.

O sarcină se referea de exemplu la felul cum trebuie prezentată asasinarea la 27 februarie a politicianului rus de opoziție Boris Nemțov: fie a fost orchestrată de oligarhi ucraineni ca să compromită Rusia și relațiile ei cu Occidentul, fie a fost pusă la cale de suporterii lui Nemțov ca o „provocare” înaintea protestelor plănuite de opoziție.

Lena N., altă fostă angajată, spune că a plecat de la Internet Researchpentru că a refuzat să urmeze directivele firmei în legătură cu moartea lui Nemțov. „Ni s-a spus că uciderea trebuie să pară o provocare pusă la cale înaintea marșului, ba chiar că Nemțov a fost ucis de propriii suporteri”, a spus Lena.

Corespondentul Radio Svoboda, Viktor Rezunkov, scrie că prezența Kremlinului pe Internet a crescut considerabil după protestele antiguvernamentale de la Moscova din anii 2011-2012, care fuseseră organizate mai ales online.

Deși, cu unele excepții notabile, știrile pe net sunt în general necenzurate în Rusia, un număr crescând de voci introduc dezinformare în conversațiile pe internet.

8B2B6336-428D-4B59-8F3C-2B9BA54305B1_mw1024_s_n
Firma Internet Research, condusă oficial de un colonel de poliție pensionat pe nume Mihail Bîstrov, a fost demascată drept așa-numită „fermă de troli”, sau de scribi în slujba Kremlinului, de publicația „Novaia Gazeta”spre sfârșitul anului 2013.

Foști angajați ai firmei spun că structura ei ierarhică este la fel de opacă precum însăși birocrația Rusiei. „Cei de jos nu doar că nu au acces la management, dar nici măcar nu știu cine sunt șefii. Îl cunosc doar pe așa-numitul șef mic, șeful de echipă”, spune Tatiana.

Ziarul „Moi region” a publicat pe site-ul său un video în care par să fie angajați de la Internet Research  intrând în fugă în clădirea din suburbia Olgino a St. Petersburg-ului. Se spune că întârzierea se amendează cu 500 de ruble. „În războiul informațiilor, orice secundă contează”, a comentat „Moi region”.

Ad

Exit mobile version