VIDEO: Traian Băsescu îl critică pe Klaus Iohannis: O întâlnire cu românii din Ucraina era obligatorie

0
260

Traian Băsescu îl critică pe Klaus Iohannis. Fostul șef de stat a spus, astăzi, că președintele României trebuia ca în vizita de două zile din Ucraina să se întâlească cu românii din această țară. „O întâlnire cu românii era obligatorie”, a spus Băsescu. El a amintit și de subiectul minoritarilor români care sunt trimiși să lupte în conflitul din estul Ucrainei, transmite Digi 24.
„Eu cred că un lucru mult mai important s-a petrecut astăzi și ieri, o vizită a președintelui României în Ucraina. O vizită care, în opinia mea, deci nu mă interesează neapărat abordarea pe care a avut-o acum președintele, dar nu pot să nu exprim un punct de vedere că o astfel de vizită trebuia să aibă ca prim obiectiv problema celor 500.000 de români care trăiesc în Ucraina”, a spus Traian Băsescu.

„Acolo avem probleme de acces la limba maternă, avem probleme de educație în limba română și de la începerea conflictului din estul Ucrainei avem toate semnalele că românii sunt chemați la arme prioritar”,
a menționat fostul președinte.

CITIȚI ȘI SCRISIOAREA ROMÂNILOR DIN UCRAINA CĂTRE PREȘEDINTELE IOHANNIS: Românii din Ucraina, scrisoare dramatică către Iohannis: Nu am mai văzut la faţă din 1997 niciun preşedinte român, niciun ministru de externe, niciun ambasador al Ţării!

„Eu sunt unul dintre politicienii care susțin că minoritarii trebuie să fie loiali țării lor, dar ar fi un mare pericol dacă, spre exemplu, țara lor îi ia pe minoritari cu prioritate sub arme și îi trimite, în cazul Ucrainei, în est, la confruntări cu separatiștii. Cred că o întâlnire cu românii era obligatorie. Eu, când am făcut vizita în Ucraina, m-am dus cu avionul, m-am întors cu mașina pe la Cernăuți și am intrat din Bucovina din Ucraina în Bucovina românească, trecând prin sate și întâlnindu-mă cu oamenii. Cred că românii din Ucraina aveau nevoie de un semnal foarte puternic”, a adăugat fostul șef de stat.


„De asemenea, cu Ucraina avem o mare problemă, pentru că au pretenția că au intrat pe un drum al democrației, dar nici până acum n-au rezolvat problema dublei cetățenii. În Ucraina este o adevărată prigoană dacă obții și cetățenia română. Acest lucru trebuie discutat, pentru că noi avem obligația să-i ajutăm pe românii din Ucraina să circule și ei cum circulă românii din Republica Moldova, cărora le-am dat cetățenii, îi primim aici în număr mare în sistemul de educație românesc. Deci, cred că este o problemă care n-ar fi trebuit ratată și omisă. Și semnalele către guvernul ucrainean ar fi trebuit să fie extrem de puternice din acest punct de vedere”
, a mai spus Traian Băsescu.