spot_img
11.5 C
București
duminică, martie 3, 2024
AcasăAnalizeVIDEO/ Scandal la Opera din Cluj la o rugăciune în limba arabă:...

VIDEO/ Scandal la Opera din Cluj la o rugăciune în limba arabă: 5 persoane evacuate cu mascaţii

-

5 persoane au fost evacuate cu mascaţi şi amendate, duminică seară, de poliţişti pentru întreruperea unui concert la Opera Naţională Cluj-Napoca, în care avea loc o chemare la rugăciune în limba arabă, scrie Pagina de Transilvania.

„Cinci persoane, patru bărbaţi şi o femeie, care se aflau în incinta Operei Naţionale Cluj-Napoca au fost conduse la secţie şi sancţionate contravenţional cu sume cuprinse între 500 şi 700 de lei pentru nerespectarea măsurilor de ordine pentru buna desfăşurare a manifestării culturale, una fiind sancţionată, în plus, pentru adresare de cuvinte jignitoare”, a spus un oficial al Poliţiei.

Concertul vocal – simfonic „The Armed Man – Misă pentru pace” care a avut loc, duminică, în deschiderea stagiunii Operei Naţionale Cluj-Napoca, a fost întrerupt câteva minute, în momentul în care pe scenă avea loc o chemare la rugăciune în limba arabă, de către mai multe persoane aflate la balcon care au vociferat şi au început să cânte imnul naţional „Deşteaptă-te române!”.

Una dintre acestea a strigat „Pe pământ românesc nu se va construi niciodată vreo moschee”, iar alta a afirmat că nu este normal ca în incinta unei instituţii culturale să aibă loc rugăciuni în limba arabă, folosite de terorişti musulmani.

Persoanele respective au fost evacuate cu mascaţi şi au fost conduse la secţia de poliţie, iar spectacolul a continuat.

Printre persoanele amendate se numără fostul sportiv Călin Mărincuş, care în 2016 l-a apostrofat pe premierul Dacian Cioloş, aflat într-o vizită la Cluj-Napoca, contestând venirea refugiaţilor în România, şi liderul Noua Dreaptă Cluj, Codrin Goia.

Potrivit site-ului Operei Naționale Cluj-Napoca, concertul ‘‘The Armed Man — Misă pentru pace”, al compozitorului galez Karl Jenkins, a fost ales pentru deschiderea noii stagiuni, fiind o misă în 13 părți pentru voce feminină solo, violoncel solo, cor mixt și orchestră.

”Prima parte este construită pe baza cântecului ‘L’homme armé’ —de unde și titlul lucrării — din secolul XV, atât de des folosit în misele compozitorilor renascentiști; cea de-a doua constă în chemarea musulmană la rugăciune— Adhaan”, se arată pe site-ul Operei.

- Advertisement -

Pe lângă segmentele Ordinarium-ului (Kyrie, Sanctus, Agnus Dei, Benedictus) concertul include și alte variate surse literare sau muzicale.

Directorul Operei clujene, Florin Estefan , anunțase, cu câteva zile înainte, într-o conferință de presă, că a invitat, pentru acest eveniment din deschiderea stagiunii, o persoană de la Muftiatul din București pentru a participa la concert și pentru a lansa chemarea la rugăciunea musulmanilor.

- Advertisement -

”Misa pentru pace” este un protest împotriva războiului și a violenței și include fragmente muzicale inspirate din liturghiile romano-catolice sau din slujbele anglicane și protestante.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img