spot_img
-0.6 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăExterneVIDEO/ HAOS ȘI FOAMETE ÎN VENEZUELA: Oamenii fură, prind porumbei, câini şi...

VIDEO/ HAOS ȘI FOAMETE ÎN VENEZUELA: Oamenii fură, prind porumbei, câini şi pisici pentru a se hrăni

-

Situaţie tot mai dramatică în Venezuela din cauza lipsei alimentelor. Doi oameni au murit şi mai mulţi au fost răniţi într-o busculadă formată în faţa unui depozit de mâncare. Pentru a-şi potoli foamea, oamenii apelează la gesturi extreme: prind porumbei, câini şi pisici pentru a se hrăni, iar puţinele alimente care ajung în magazine sunt furate, transmite Digi 24.

- Reclama -

Venezuelenii au ajuns să fure făină, pui și chiar lenjerie intimă din cauza penuriei de produse de bază, ce este rezultatul crizei economice provocate de scăderea prețului petrolului, conform guvernului, dar și de proasta administrație, potrivit opoziției, relatează vineri agenția Reuters.

- Advertisement -

Mulți oameni se așează încă din timpul nopții la cozi în fața magazinelor, iar pe măsură ce penuria se agravează, prețurile pe piața neagră continuă să crească. Prin urmare, furturile au devenit tot mai dese în Venezuela, țară cunoscută oricum pentru rata ridicată a infracționalității.

- Advertisement -

Imaginile cu mulțimi care sparg magazinele sau cu lupte pentru a pune mâna pe produse au devenit de asemenea frecvente pe rețelele de socializare.

Într-unul dintre ultimele incidente, câteva sute de persoane au jefuit un camion încărcat cu pui, sare și șampon, după ce vehiculul s-a răsturnat în urma unui accident. Săptămâna trecută, un grup de motocicliști cu cagule au încercat să fure 650 de saci cu făină în timp ce această marfă era transportată către un depozit. În ambele cazuri, intervenția forțelor de ordine s-a soldat cu răniți în rândul membrilor acestora. Miercuri, rafturile unui magazin alimentar dintr-o localitate din statul Merida au fost golite de populația care a dat buzna acolo după ce a aflat că s-a adus carne de pui, cu o zi în urmă în același oraș fiind jefuit și un magazin de lenjerie intimă.

Astfel de scene completează tabloul dezolant al Venezuelei, țara cu cea mai mare inflație din lume și unde, pe lângă penuria produselor de bază, populația se confruntă și cu tăieri frecvente de electricitate și apă.

Președintele socialist Nicolas Maduro pune criza pe seama prăbușirii prețului petrolului pe piața mondială (principalul produs la export), secetei care a afectat activitatea hidrocentralelor, dar el invocă și ‘războiul economic’ pe care politicienii și oamenii de afaceri de dreapta l-ar fi pornit împotriva lui.

Însă opoziția consideră că principala cauză a acestei situații este gestiunea economică dezastruoasă a fostului președinte Hugo Chavez, continuată de succesorul său.

Aceste imagini au fost filmate într-o piaţă din Caracas. A fost de ajuns un zvon – că un depozit va primi lapte, făină, ulei şi zahăr – că peste 5.000 de oameni s-au aşeazat la coadă.

În momentul în care şi-au dat seama că hrana nu va ajunge pentru toţi, a început lupta pentru mâncare. Depozitul a fost luat cu asalt de mulţimea furioasă, iar pachetele cu alimente au fost furate de cei care se aflau în rândurile din faţă.

Nici atunci când alimentele ajung pe rafturile magazinelor, situaţia nu este alta. O demonstrează şi imaginile surprinse într-unul dintre magazinele din Caracas. Zeci de oameni s-au călcat în picioare pentru un pachet de orez. În îmbulzeala generală, doi oameni au murit striviţi şi mai mulţi au fost răniţi.

Timp de aproape două decenii, Venezuela a subvenţionat mâncarea pentru cei săraci, din vânzările de petrol. Acum, Guvernul nu-şi mai poate permite să facă acest lucru, pentru că bugetul s-a prăbuşit odată cu preţul petrolului.

În plus, inflaţia, de peste 121% anul trecut, potrivit FMI, a făcut ca salariul minim pe economie să mai acopere doar 20 la sută din costul hranei pentru o familie cu cinci membri.

90 la sută dintre localnici se plâng că nu au bani pentru mâncare sau pur şi simpu nu găsesc alimente. Încă de la începutul anului, din magazinele din Caracas lipsesc 82 la sută din produsele de primă necesitate.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img