Home Analize VIDEO BĂTĂLIA PENTRU SUPRAVIEȚUIRE/ Imaginile disperării în Sibiu: ”«Ce ați mâncat astăzi?»...

VIDEO BĂTĂLIA PENTRU SUPRAVIEȚUIRE/ Imaginile disperării în Sibiu: ”«Ce ați mâncat astăzi?» «Încă nimic». Și era 4 după-amiaza”

0

Câteva zeci de persoane se strâng buluc în jurul unei camionete în care sunt pachete cu alimente pentru cei nevoiași. Oamenii nu au răbdare, se îmbulzesc, fluieră și înjură, cer să se distribuie echitabil mâncarea. ”În unele cazuri e deja o luptă pentru supraviețuire”, este concluzia unui asistent social care a participat la acțiunea caritabilă organizată în plină epidemie de Covid-19, scrie Turnul Sfatului din Sibiu.

REPORTAJUL TURNUL SFATULUI:

O acțiune caritabilă în cadrul căreia au fost împărțite alimente pentru persoanele din zonele defavorizate din zona orașului Dumbrăveni a scos la iveală situația în care au ajuns anumite categorii sociale după o lună de stare de urgență. Acțiunea caritabilă a avut loc în cursul zilei de marți, 14 aprilie, ca urmare a unui apel lansat de către administrația orașului Dumbrăveni. În urma acestui apel, persoanelor defavorizate din satele aparținătoare de Dumbrăveni, dar și din oraș, le-au fost duse pachete cu alimente de bază, care să acopere necesarul unei familii cu trei-patru copii pentru aproximativ două săptămâni: pâine, ouă, lapte, zahăr, mălai, făină, pastă de tomate, legume, fructe, dar și detergent și săpun, de exemplu.

Dacă în satele aparținătoare împărțirea alimentelor a decurs fără incidente, în curtea fiecărui beneficiar fiind lăsat câte un pachet, la Dumbrăveni lumea s-a îmbulzit, la propriu. În ciuda regulilor de distanțare socială, în ciuda faptului că era prezent și un echipaj al poliției locale, agitația creată de oameni de toate vârstele, de mame cu copii în brațe, nu a putut fi domolită. Foarte puțini dintre cei prezenți foloseau măști, și mai puțini mănuși. Iar asta în contextul în care în Dumbrăveniul a fost primul oraș din județ în care s-a instituit obligativitatea utilizării de protecție a căilor respiratorii în zonele intens circulate.

Imaginile disperării. ”«Ce ați mâncat astăzi?» «Încă nimic». Și era patru după-amiaza”

Poliția locală nu a putut menține regulile de distanțare socială la Dumbrăveni

”Acum nu mai e coronavirus, mă, ui ce-i acolo!”, exclamă lumea printre fluierături. ”Da` nu mai filma, mă, că nu cumva să ajung la pușcărie”, i se reproșează, la un moment dat, celui care înregistrează îmbulzeala. ”Păi, nu, da`, alții o luat de trei-patru ori și alții nu ajung să ia o dată, de aia filmează”, este răspunsul dat reproșului. ”Acolo e o luptă pentru supraviețuire. Nu greșiți dacă spuneți că unii erau disperați”, este concluzia unui asistent social care a participat la acțiunea de la Dumbrăveni.

În imaginile surprinse la Dumbrăveni, cei care se îngrămădesc să primească ajutoare fac parte din comunitatea romă. Ajutoarele au fost distribuite în baza unor liste întocmite de administrația locală, iar faptul că anumite familii au lipsit de pe această listă, în timp ce altele au fost trecute de două ori, a stârnit nemulțumiri. ”Eu nu stau să judec, eu m-am dus să ajut”, explică pentru Turnul Sfatului unul din asistenții sociali care a participat la acțiune. Și a cărui concluzie este că, după luna de stare de urgență care a venit la pachet cu o serie de interdicții în deplasări, anumite categorii sociale au ajuns la limita supraviețuirii: nu mai au ce mânca. ”Și nu toate aceste persoane aflate în situații la limită fac parte din comunitățile de romi”, avertizează asistentul social care de 12 ani ”mătură” județul Sibiu în cadrul unor diverse acțiuni caritabile. ”Problema e că majoritatea persoanelor sunt ținute acum într-un loc și nu mai pot ieși din comunitățile lor. Și fie că aveau un ajutor social, fie că nu, majoritatea trăiau din vânzarea de fier vechi sau din lucrul cu ziua, de exemplu. Acum, de când sunt ținuți pe loc, în astfel de comunități se moare de foame. Acolo e deja o luptă pentru supraviețuire, într-adevăr. Au fost femei care ne spuneau «și pentru o pâine dacă ne aduceți, nu știm cum să vă mulțumim»”.

Ad

Exit mobile version