spot_img
3.3 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăAnalizeVIDEO/ 2 verișori originari din România supraviețuitori ai Holocaustului s-au reîntâlnit după...

VIDEO/ 2 verișori originari din România supraviețuitori ai Holocaustului s-au reîntâlnit după 75 de ani la Good Morning America

-

75 de ani – atât le-a trebuit unor verișori originari din România pentru a se regăsi după ce au supraviețuit Holocaustului. Povestea lor emoționantă a fost publicată de site-ul Good Morning America, după ce cei doi s-au regăsit în Israel, transmite Radio France International.

- Reclama -

Morris Sana și Simon Mairowitz s-au născut în România Mare. În 1940, când Ungaria horthystă a ocupat Transilvania de Nord, familiile celor doi verișori locuiau în teritoriul cedat. Alături de ceilalți evrei, familiile celor doi verișori au început să se confrunte cu ostilitatea unui regim tot mai dur.

- Advertisement -

Cei doi verișori s-au văzut ultima oară în 1943 sau în 1944, apoi au pierdut legătura, pentru că, de la începutul anului 1944, evreii din Ungaria și din Transilvania de Nord au fost închiși în ghetouri. A urmat deportarea în lagărele naziste ale morții. Frații lui Morris Sana au fost uciși de naziști. El a reușit să scape, probabil, din cauza aspectului său ”arian”: era blond și avea ochii albaștri. În cele din urmă, pe măsură ce linia frontului se apropia, la începutul lui 1945, Morris Sana, împreună cu mama și cu sora sa, au reușit să evadeze. S-au ascuns printre trupurile celor uciși de germani, și-au petrecut zile întregi ascunși în cripte vechi și au străbătut drumul spre vest noaptea.

Din acea perioadă, Morris Sana își amintește frica și foamea. Au supraviețuit și au ajuns într-o tabără de refugiați din Italia. Cu ajutorul unor rude, au reușit să ajungă în Paris, apoi în Israel și, în cele din urmă, Morris Sana a ajuns în Statele Unite ale Americii. Familia lui Simon Mairowitz a fost exterminată de naziști. În ultimul moment, Simon Mairowitz și sora sa, Betty, au fost salvați de un colonel englez. Acesta a decis să îi ducă în Anglia, unde i-a încredințat unui orfelinat. Din greșeală, numele lor au fost trecute printre cele ale celor uciși în Holocaust și înregistrați în arhivele Institutului Yad Vashem din Israel.

- Advertisement -

Morris Sana a crescut în religia iudaică, iar Simon Mairowitz în cea catolică. Vreme de mai mult de șapte decenii, au pierdut orice legătură. Însă o nepoată de-a lui Morris Sana, Carol Ritter Elbaz, a început un proiect de cercetare legat de genealogia familiei. A descoperit o posibilă verișoară, Emma Brown, din Anglia. I-a cerut fiicei lui Morris Sana, Carmela Ofer, să își facă un test ADN, ale căruie rezultate i le-a trimis Emmei Brown. Și aceasta și-a făcut un test similar, apoi i-a cerut și mamei sale, Allison O Callghan, fiica lui Simon Mairowitz, să își facă un test ADN. Rezultatele celor trei teste s-au potrivit perfect.

Carmela Ofer a sunat-o pe verișoara sa, Alison O’Callghan, pe FaceTime. Când s-au văzut pe ecranul telefonului, nu au fost capabile să scoată nici un cuvânt; au plâns minute în șir. Au făcut schimb de poze și și-au dat seama cât de tare seamănă tații lor. În cele din urmă, cu prilejul unei nunți în Israel, i-au readus împreună pe cei doi verișori.

Ultima dată când Morris Sana s-a întâlnit cu Simon Mairowitz, primul avea 12 ani, iar ultimul 10 ani. Acum, primul are 87 de ani, iar celălalt 85. Reuniunea de familie s-a încheiat la Institutul Yad Vashem, unde Simon Mairowitz a cerut să fie corectate datele referitoare la el; a fost trecut din categoria celor decedați în cea a supraviețuitorilor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img