spot_img
14.5 C
București
vineri, februarie 23, 2024
AcasăActualitateVictoria Nuland chemată de ruși în fața unei comisii parlamentare care investighează...

Victoria Nuland chemată de ruși în fața unei comisii parlamentare care investighează activitatea laboratoarelor biologice ale Statelor Unite din Ucraina. Nuland a recunoscut, vorbind în cadrul audierilor din comitetul pentru afaceri externe al Senatului SUA, laboratoarele secrete

-

Rusia va invita o serie de oficiali americani, inclusiv pe adjunctul secretarului de stat al SUA, Victoria Nuland, la ședința comisiei parlamentare care investighează activitatea laboratoarelor biologice ale Statelor Unite din Ucraina, a declarat pentru agenția TASS, directorul Departamentului pentru problemele neproliferării și controlului armelor din cadrul MAE rus, Vladimir Ermakov.

”Se pregătește să fie trimisă invitația pentru o serie de oficiali americani și reprezentanți ai companiilor care au legătură cu activitatea militar-biologică desfășurată în laboratoarele biologice din Ucraina cu susținerea SUA. În special, este planificat să fie chemată, la ședința comisiei parlamentare a Adunării Federale a Federației Rusie, în calitatea de unul dintre martori, adjunctul secretarului de stat al SUA, Victoria Nuland”, a spus diplomatul.

TASS menționează că, recent, Duma de Stat și Consiliul Federației au adoptat o hotărâre privind desfășurarea unei investigații parlamentare a activității laboratoarelor biologice din Ucraina, precum și crearea unei comisii mixte pentru o astfel de investigație. Procedura de pregătire pentru o astfel de investigație a demarat din dispoziția speakerului Dumei de Stat. Comisia este alcătuită din 14 deputați și 14 senatori, copreședinți fiind vicesperakerul Dumei de Stat, Irina Iarovaia, și vicespeakerul Consiliului Federației, Konstantin Kosaciov.

- Advertisement -

După cum a declarat reprezentantul oficial al Ministerului Apărării al Rusiei, general-maiorul Igor Konașenkov, în timpul operațiunii militare speciale au fost descoperite dovezi ale unei operațiuni de ștergere, în regim de urgență, a urmelor programelor militar-biologice finanțate de Pentagon, operațiune efectuată de puterea de la Kiev. Konașenkov a precizat că angajații ucraineni ai laboratoarelor au oferit informații privind distrugerea, în regim de urgență, la 24 februarie, a unor agenți patogeni deosebit de periculoși, cum ar fi ciuma, antrax, tularemia, holera și a altor boli mortale.

La 9 martie, Nuland a recunoscut, vorbind în cadrul audierilor din comitetul pentru afaceri externe al Senatului SUA, că în Ucraina există obiective unde se fac studii în domeniul biologiei, Washingtonul străduindu-se să nu permită trecerea lor sub controlul forțelor Rusiei. Potrivit spuselor sale, Departamentul de Stat este ”îngrijorat de faptul că militarii ruși le-ar putea lua sub controlul lor” și că lucrează cu partea ucraineană pentru a se asigura că regimul de la Kiev a reușit să ”prevină ca oricare dintre aceste materiale de cercetare să ajungă în mâinile forțelor ruse”.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img