spot_img
13.5 C
București
marți, martie 5, 2024
AcasăAnalizeVicepreședinte al CNATDCU: 1% plagiat este foarte grav

Vicepreședinte al CNATDCU: 1% plagiat este foarte grav

-

Marius Andruh, vicepresedinte al Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), a declarat, joi, la finalul conferintei de presa la care a fost anuntata decizia conform careia procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, nu a plagiat in teza sa de doctorat, ca 1% din teza pasaje care pot cadea sub incadrarea de plagiat este foarte grav daca acestea se regasesc in partea de contributii originale, scrie News.ro. „Poti sa furi o idee epocala de la un mare savant, nu trebuie sa aiba 100 de pagini acea idee in dezvoltarea ei”, a explicat vicepresedintele CNATDCU.

„O teza de doctorat are doua parti – o prima parte care este consacrata la ceea ce se cheama stagiul actual al cunoasterii in acel domeniu ingust si partea de contributii originale. Daca ai gasit in partea originala 1% plagiat este foarte grav. Inseamna ca ai furat idei originale ale altuia si le-ai vandut ca fiind ale tale. Deci 1% poate sa fie grav, depinde in ce parte a tezei este. Poti sa furi o idee epocala de la un mare savant, nu trebuie sa aiba 100 de pagini acea idee in dezvoltarea ei”, a explicat vicepresedintele CNATDCU.

- Advertisement -

El a clarificat si ca autorul unei teze de doctorat este obligat sa includa in document lucrarile pe care le-a publicat anterior.

„Esti obligat sa le pui in teza de doctorat, pentru ca o teza de doctorat inseamna o contributie originala a cuiva intr-un anumit domeniu. Acea contributie originala se pierde definitiv pentru omenire in cele cinci exemplare. O teza se tipareste in cinci sau sase exemplare. Ea este utila cand are mai mult de cinci, sase cititori. Aproape toate scolile doctorale te obliga sa publici inainte de sustinerea tezei, ca sa iti validezi in acest fel faptul ca ai adus niste contributii”, a explicat Marius Andruh.

- Advertisement -

Consiliul General al CNATDCU a stabilit joi ca Laura Codruta Kovesi nu a plagiat in lucrarea sa „Combaterea crimei organizate prin dispozitii de drept penal”, aproband, cu 35 de voturi „pentru” si o abtinere, raportul comisiei de lucru. Comisia de lucru a identificat nereguli de citare in 4% din teza, insa a cosiderat ca retragerea titlului ar fi o sanctiune excesiva, recomandand mentinerea titlului.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img