Home Analize Vicepremierul maghiar: Guvernul Ungariei priveşte drept o oportunitate faptul că maghiarii au...

Vicepremierul maghiar: Guvernul Ungariei priveşte drept o oportunitate faptul că maghiarii au devenit o naţiune mondială

0

Guvernul Ungariei priveşte drept o oportunitate faptul că maghiarii au devenit o naţiune mondială, a subliniat vicepremierul Zsolt Semjén, miercuri, la Budapesta, la cea de-a XIII-a întâlnire a Consiliului Diasporei Maghiare.

Noi, maghiarii, suntem o naţiune mondială nu pentru că am dorit să fim una, ci pentru că istoria noastră a fost una zbuciumată, a subliniat Zsolt Semjén. Maghiarii sunt prezenţi în toată lumea, a spus politicianul. „Sarcina noastră este să transformăm provocările în oportunităţi, astfel că privim ca pe oportunitate faptul că maghiarii au devenit o naţiune mondială”, a subliniat oficialul ungar.

Maghiarii din diaspora reprezintă un pilon important pentru Ungaria – în cultură, economie şi în toate celelalte domenii ale vieţii, a subliniat vicepremierul. Politicianul a menţionat, de asemenea, că din 2010, fondurile din politicile naţionale au crescut de peste zece ori. Sprijin primesc 5500 de organizaţii maghiare de peste graniţe şi au fost efectuate 9300 de investiţii, a explicat Semjén. 3700 de biserici au fost renovate, fiind construite şi 200 de biserici noi, a mai relatat acesta. Niciunul dintre acestea nu va deveni centru comercial sau moschee, a declarat vicepremierul, care a vorbit şi despre faptul că aproape o mie de grădiniţe şi creşe au fost construite sau renovate în regiunile de peste graniţe locuite de maghiari.

Zsolt Semjén a subliniat că o bună parte din învăţământul maghiar de peste graniţe este finanţat de statul maghiar. Fiecare copil înscris într-o şcoală maghiară de peste graniţe primeşte anual o subvenţie de 100 000 de forinţi (245 de euro), iar statul ungar transferă astfel de subvenţii pentru 230 000 de copii care frecventează şcolile maghiare peste graniţe. În cadrul programului de excursii şcolare „Fără graniţe”, 530 000 de copii au putut călători în regiunile maghiare de peste graniţe, anul acesta fiind sprijinită călătoria a 52 000 de elevi. Sprijin de acest gen este oferit şi pentru ca maghiarii care locuiesc în afara graniţelor Ungariei să facă excursii în ţara-mamă sau în alte regiuni locuite de maghiari, decât cele din ţara din care provin.

Zsolt Semjén a subliniat că în domeniul politicilor naţionale priveşte drept un exemplu ceea ce realizează Israelul. Oriunde în lume ar trăi evreii, dacă cineva se simte în pericol, se poate întoarce oricând acasă, în Israel. Ungaria este o ţară în care toţi maghiarii, indiferent unde locuiesc în lume, pot veni acasă oricând simt că au probleme sau se află în pericol, a subliniat vicepremierul. A menţionat ca exemplu maghiarii din Venezuela. Politicianul a adăugat că sensul şi scopul statului ungar este de a îmbunătăţi calitatea vieţii tuturor maghiarilor, de a face ca naţiunea maghiară să dăinuiască şi de a fi patria tuturor maghiarilor.

Zsolt Semjén a comparat naţiunea maghiară cu un scaun cu trei picioare: un picior îl reprezintă maghiarii din ţara-mamă, al doilea, maghiarii din Bazinul Carpatic, iar cel de-al treilea, diaspora maghiară. Dacă oricare dintre aceste picioare se rupe, tot scaunul se va răsturna. Vicepremierul a declarat: există un angajament ferm pentru a se asigura că toate părţile naţiunii maghiare vor dăinui fără nicio mutilare, iar unul dintre instrumentele utilizate în acest scop îl reprezintă Consiliul Diasporei Maghiare. Sunt derulate nenumărate programe, este vorba de un sistem cizelat, funcţional, care s-a dovedit a fi de succes, iar orice formă de sprijin care s-a putut extinde a fost extins şi asupra maghiarilor de peste graniţe, inclusiv asupra diasporei. Ca exemple, Semjén a menţionat indemnizaţia de maternitate, acordată mamelor care au născut, respectiv obligaţiunile ce pot fi achiziţionate după naşterea unui copil.

Potrivit lui Zsolt Semjén, reunificarea naţională deasupra graniţelor trebuie realizată chiar şi cu privire la cele mai mărunte aspecte. Politicianul a evidenţiat programul „Kőrösi Csoma Sándor”, lansat pentru maghiarii din diaspora şi la care au participat până acum peste 1000 de persoane, numai anul acesta fiind trimişi peste graniţe 150 de bursieri. În cadrul programului „Petőfi Sándor”, care sprijină maghiarii care trăiesc în etnosporă, au fost trimişi 35 de bursieri. În diaspora funcţionează 260 de şcoli maghiare de weekend. 

Oficialul ungar a abordat şi înfiinţarea birourilor prin intermediul cărora cei care doresc să se întoarcă acasă din diaspora au parte de un ghişeu unic pentru a rezolva diversele probleme legate de mutarea înapoi în Ungaria. 

Zsolt Semjén a spus: reunificarea naţională în temeiul dreptului comun – prin legea acordării simplificate a cetăţeniei maghiare celor de peste graniţe – drept un scop personal al vieţii sale. Potrivit acestuia, până acum, 1,2 milioane de maghiari de peste graniţe au devenit cetăţeni maghiari.

Ad

Exit mobile version