spot_img
9.8 C
București
joi, februarie 22, 2024
AcasăAnalizeViceministrul apărării din Polonia: Există un risc grav de război cu Rusia

Viceministrul apărării din Polonia: Există un risc grav de război cu Rusia

-

Viceministrul apărării din Polonia, Marcin Ociepa, a declarat miercuri că ”există un risc grav de război cu Rusia în următorii 3 până la 10 ani”, ceea ce justifică investiţiile semnificative ale ţării sale în apărare, transmite EFE și Agerpres.

Într-un interviu publicat de cotidianul polonez Dziennik Gazeta Prawna, Ociepa subliniază că Polonia trebuie „să folosească acest interval de timp pentru a se reînarma cât de mult se poate”.

- Advertisement -

Ociepa s-a pronunţat în favoarea creşterii bugetului pentru apărare, care va ajunge la 20,5 miliarde de euro în 2023 şi va presupune 3% din Produsul Intern Brut al ţării, precum şi alocarea unui fond extraordinar de sprijin forţelor armate poloneze, care presupune cheltuieli suplimentare de 8,5 miliarde de euro.

„Vă rog, iertaţi-mă, dar a intra acum în detalii despre cum vom acoperi aceste cheltuieli este o chestiune complet secundară”, a afirmat Ociepa, care, după ce a insistat că „trebuie să ţinem seama de realitatea geopolitică” apărută după declanşarea invaziei ruse în Ucraina, a concluzionat că „datoria guvernului polonez este să găsească aceşti bani şi să-i cheltuiască aşa cum trebuie”.

- Advertisement -

Recent, ministrul apărării polonez, Mariusz Blaszczak, a amintit că se are în vedere folosirea a 120 de miliarde de euro pentru extinderea şi modernizarea armatei poloneze, ceea ce presupune „cea mai mare investiţie din istoria” ţării în acest domeniu şi care va dota Polonia „cu cele mai mari forţe terestre din întreaga Europă”.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img