spot_img
1.8 C
București
vineri, decembrie 8, 2023
AcasăAnalizeTomac: Este ruşinos ca tu, Guvern, să le spui pensionarilor că nu...

Tomac: Este ruşinos ca tu, Guvern, să le spui pensionarilor că nu poţi să le măreşti veniturile în ciuda inflaţiei galopante care a muşcat puternic din puterea de cumpărare, dar să înfiinţezi posturi de secretari de stat remunerate cu 17.000 de lei lunar şi garnisite cu subsecretari de stat, şoferi şi secretare

-

Liderul PMP Eugen Tomac le cere, într-o scrisoare deschisă adresată preşedinţilor partidelor din coaliţia de guvernare, reducerea numărului de ministere la 15 şi să existe cel mult doi secretari de start la fiecare minister, cu excepţia celor implicate direct în gestionarea fondurilor europene. ”Dacă PSD, PNL şi UDMR renunţă la logica «satului de vacanţă» în care fiecare trebuie să primească posturi pentru a-şi mulţumi baza partidului, avem şansa unui Guvern mai suplu care să poată să ia decizii coerente în momente esenţiale”, afirmă el.

”În contextul în care, zi de zi, purtătorii de mesaj ai partidelor pe care le conduceţi propovăduiesc zelos la televizor teoria «strângerii curelei», în contextul crizelor economică şi energetică, Partidul Mişcarea Populară solicită restructurarea guvernamentală prin reducerea numărului de ministere la maximum 15 şi scăderea numărului de secretari de stat arondaţi fiecărui minister la maximum doi (*excepţie ar trebui să fie ministerele implicate direct în gestionarea fondurilor europene, unde ar trebui să existe un secretar de stat dedicat). Dacă doriţi solidaritate din partea societăţii româneşti, trebuie să arătaţi întâi de toate că aveţi voinţă politică să reduceţi cheltuielile aparatului administraţiei publice centrale, mai ales în contextul în care cheltuielile cu bunurile şi serviciile s-au majorat cu 16,2% (peste nivelul inflaţiei) în primele şapte luni ale anului 2022 faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut”, se arată în scrisoarea deschisă semnată de liderul PMP Eugen Tomac şi adresată preşedinţilor PSD, PNL şi UDMR, Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă şi Kelemen Hunor.

Tomac arată că, în prezent, România are un Guvern format dintr-un premier, doi viceprim-miniştri, 20 de miniştri, un secretar general şi 97 de secretari de stat (de aproape trei ori mai mulţi decât un stat precum Franţa).

”Este ruşinos ca tu, Guvern, să le spui pensionarilor că nu poţi să le măreşti veniturile în ciuda inflaţiei galopante care a muşcat puternic din puterea de cumpărare, dar să înfiinţezi posturi de secretari de stat remunerate cu 17.000 de lei lunar şi garnisite cu subsecretari de stat, şoferi şi secretare. Puterea politică nu poate justifica altfel decât din perspectiva satisfacerii propriei clientele logica pentru care Ministerul Transporturilor sau Ministerul Dezvoltării au câte şapte secretari de stat fiecare în contextul în care, în perioada ianuarie – iulie 2022, cheltuielile de capital ale statului au însumat doar 1% din PIB şi se înregistrează un blocaj semnificativ pentru principalele proiecte de investiţii. Dacă PSD, PNL şi UDMR renunţă la logica «satului de vacanţă» în care fiecare trebuie să primească posturi pentru a-şi mulţumi baza partidului, avem şansa unui Guvern mai suplu care să poată să ia decizii coerente în momente esenţiale”, susţine preşedintele PMP.

El dă exemplu ”spargerea” Ministerului Economiei în patru (Economie, Energie, Antreprenoriat şi Digitalizare) sau a Ministerului Muncii în două (Muncă şi solidaritate socială + Familie, tineret şi egalitate de şanse), despre care afirmă că ”nu generează niciun fel de beneficiu din perspectiva implementării programului de guvernare, ci doar oferă unor politicieni vremelnici posturi ministeriale venite la pachet cu aparat administrativ, şoferi şi secretare dedicate”.

”Dacă Premierul Ciucă înţelege că un Executiv mai suplu, cu portofolii coerente şi cu responsabilităţi bine trasate poate acţiona mai bine ţintit, se pot rezolva şi problemele de încredere pe care le are cabinetul de miniştri: se poate face o remaniere guvernamentală extinsă, aşa cum a cerut PMP încă din aprilie 2022. Miniştrii care au ajuns să întrebe la televizor retoric de ce oamenii nu îi cred şi de ce există o atmosferă de apocalipsă generalizată ar trebui să se uite în oglindă şi să intre de urgenţă pe lista remaniaţilor. Domnilor preşedinţi, sper să acţionaţi pentru România, nu pentru politruci mărunţi agăţaţi de funcţii şi avantaje!”, îşi încheie Tomac scrisoarea.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img