Uniunea Europeană nu-şi poate permite să meargă dintr-o criză într-alta şi are nevoie de reforme structurale de amploare, precum finalizarea uniunii bancare, a declarat, joi, Liviu Voinea, viceguvernator al Băncii Naţionale a României (BNR), în cadrul unei conferinţe cu tema „Viitorul Europei”, transmite Agerpres.
„Pe termen scurt, Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită pentru trei provocări la adresa stabilităţii financiare, care se întăresc una pe alta. Prima este problema datoriei suverane în zona euro, care nu va aştepta, ci dimpotrivă. Italia este în lumina reflectoarelor şi aceasta este o problemă sistemică, de dimensiuni fără precedent. Poate fi rezolvată, dar nu fără disciplină bugetară, pe de o parte şi solidaritate, pe de altă parte, şi să nu uităm de responsabilitate„, a spus Voinea.
„Regulile nu sunt făcute pentru a fi încălcate. Discreţia nu ar trebui să fie mai presus de reguli. Modelele de business nu ar trebui să fie mai presus de regulile de transparenţă în tranzacţii. Populismul nu ar trebui să fie mai presus decât bunul simţ”, a continuat oficialul BNR.
Potrivit acestuia, o altă problemă care se prefigurează este normalizarea politicilor monetare.
„S-a întâmplat deja în Statele Unite, dar se va întâmpla şi în zona euro, mai devreme sau mai târziu. Acest lucru va afecta ţările profund îndatorate şi băncile care sunt prea expuse la datoriile suverane ale acelor ţări. Provocarea pentru Uniunea Europeană este să menţină ritmul creşterii economice atunci când normalizarea politicii monetare va avea loc”, a susţinut Voinea.