Home Analize VEȘTI PROASTE DIN AGRICULTURĂ: Culturile de grâu, secară sau rapiță sunt deja...

VEȘTI PROASTE DIN AGRICULTURĂ: Culturile de grâu, secară sau rapiță sunt deja compromise. Dacă vremea nu se schimbă, aceeași soartă o vor avea și cele de porumb sau floarea soarelui

0

A plouat de două ori mai puțin decât era necesar de la începutul anului agricol în curs, adică în ultimele șapte luni. Pe suprafețe bune, culturile de grâu, secară sau rapiță sunt deja compromise. Dacă vremea nu se schimbă, aceeași soartă o vor avea și cele de porumb sau floarea soarelui, transmite Europa Liberă.

România se confruntă cu o secetă pedologică, spune meteorologul Elena Mateescu, directoarea Institutului Național de Meteorologie. Asta înseamnă că întreaga cantitate de apă din sol este insuficientă pentru a asigura un an agricol normal.

„Cele mai grave situații sunt în Moldova și în Bărăgan. Aici, avem secetă pedologică (a solului, n.r.) extremă. Valoarea precipătațiilor este de 239l/mp căzuți în decurs de 7 luni. Comparativ, în anul agricol 2019-2020 aveam 236,8 litri/mp în decurs de 7 luni”, a declarat Elena Mateescu pentru Europa Liberă.

În Vrancea, Comcereal are 600 de hectare care pot fi irigate. Ele reprezintă o șesime din cele 3.481 de hectare pentru care anul trecut s-au cerut decontarea de curent pentru irigații. Conform Prefecturii Vrancea, există 255.626 de hectare de teren agricol.

Asta înseamnă că irigații se fac pe mai puțin de 2% din suprafața totală. Situația este similară la nivelul întregii țări. În 2021, la nivelul întregii țări, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare a asigurat irigarea a 860.331,75 de hectare din cele 14,8 milioane de hectare agricole de la nivelul întregii țări.

„Guvernul ar putea să ne ajute cu energia pentru sistemele de irigat și, pentru cei care vor fi extrem de afectați – Vrancea, Galațiul, Vasluiului, Bacăul”, spune Gelu Scutaru.

Fermierii sunt de părere că Guvernul ar trebui să se ocupe de un plan serios de irigații, dar șansele sunt mici, mai ales acum.

„Irigatul nu se poate face după o zi pe alta. La noi sunt probleme complicate, sunt probleme legate de legislație, care nu e chiar în regulă pentru că, de exemplu, dacă eu m-aș apuca să fac un sistem de irigații local, pot să dau de un proprietar din cei mulți prin al cărui perimetru trece conducta care să nu permită accesul sau, chiar dacă permite acum, se răzgândește peste câțiva ani”, arată președintele Asociației Producătorilor de Porumb.

Irigațiile nu au reprezentat un subiect serios nici în negocierile cu Bruxellesul pentru PNRR. Executivul de la București nu a reușit să obțină niciun ban pentru înființarea de sisteme noi și performante care ar putea ajuta agricultura românească.

„Nici nu-ți vine să mai investești cu o astfel de legislație. Nici PNRR nu a ieșit, iar la capitolul bani naționali, nici vorbă, unde să-i ducă, la Apărare, Sănătate, Educație nu mai vorbesc….”

Pe fondul secetei și a conflictului din Ucraina, fermierii se așteaptă ca prețul cerealelor să crească în vara care vine.

Ad

Exit mobile version