Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) investighează şase preoţi din cadrul Bisericii Catolice Române care ar fi putut colabora, în ultimii ani ai perioadei comuniste, cu fosta Securitate. Printre cei vizaţi se numără şi rectorul Institutului „Sf. Iosif“ din Iaşi, scrie Ziarul de Iași.
Investigaţia CNSAS a pornit ca urmare a unei solicitări ce a venit chiar din sânul Bisericii Catolice. Conform unui document oficial intern, cererea de demarare a unei anchete a fost formulată în scris de Miguel Buendia, reprezentat al Sfântului Scaun, Nunţiu Apostolic şi decan al corpului diplomatic în România. Acesta a solicitat clarificarea unor posibile relaţii cu Securitatea pe care le-ar fi putut avea şase preoţi catolici din România, patru dintre aceştia având diverse funcţii de conducere.
„Sfântul Scaun a primit unele semnalări despre o posibilă colaborare a unor ecleziastici catolici din dieceza de Iaşi cu Securitatea Stalului spre sfârşitul perioadei comuniste“, se arată în cererea pe care Miguel Maury Buendia a trimis-o CNSAS-ului.
Numele a şase preoţi sunt invocate în document, aceştia fiind: Isidor Dâscă, paroh şi decan de Bacău, Benone Farcaş, rector al institutului „Sfântul Iosif“ din Iaşi, Alois Fechet, rezident în Italia, Ieronim Iacob, paroh de Constanţa, Iosif Păuleţ, paroh şi decan de Suceava, Pavel Solomon, rezident în Austria.