Home Actualitate Vânzarea geopolitică a unui teren din Arctica

Vânzarea geopolitică a unui teren din Arctica

0

Un teren din arhipelagul Svalbard din Arctica a fost scos la vânzare pentru 300 de milioane de euro (323 de milioane de dolari, dar acordul va avea consecințe geopolitice, scrie Bloomberg.

Potrivit agenției, această decizie a fost luată din cauza schimbărilor climatice, în special a topirii gheții din regiunea Svalbard, care este „o binefacere pentru Rusia, care va extinde rutele maritime și va crește rezervele de energie”. „Aceasta este singura oportunitate pentru un cumpărător de a obține teren în Arctica înaltă și de a crea un punct de sprijin strategic”, a spus Bloomberg, citat de Peter Killingstad, un avocat care reprezintă interesele vânzătorilor. El a adăugat că acesta este ultimul sit privat din arhipelagul mai multor insule – trei mari, șapte de dimensiuni medii și un număr de mici.

Arhipelagul Svalbard este situat în Oceanul Arctic la est de Groenlanda. Suprafata sa este de 61 de metri patrati km. Aproximativ 60% din arhipelag este acoperit cu gheață. Partea sa de nord aparține Norvegiei. Conform statutului special al arhipelagului, Rusia desfășoară activități economice semnificative acolo. În 2020, populația era de aproape 3 mii de oameni.

Vorbim despre un teren cu o suprafață de 6 mii de hectare, situat la aproape 65 km de orașul norvegian Longyearbyen, scrie Bloomberg. Potrivit agenției, de mai bine de 100 de ani a aparținut holdingului Aktieselskabet Kulspids. Compania a fost fondată de familii bogate din Oslo care plănuiau să exploateze azbest în această regiune arctică. Numele actualilor acționari ai holdingului nu sunt dezvăluite, deși toți sunt norvegieni, a menționat Killingstad.

„În ultimii câțiva ani, a existat mult interes pentru Arctica, iar acest lucru se datorează schimbărilor climatice, deoarece procesul deschide oportunități pe care nu le-am văzut până acum”, a spus avocatul. El a adăugat că afacerea este „destul de sensibilă din cauza considerentelor geopolitice”, dar cumpărătorii vor putea folosi terenul „după cum doresc”.

După cum clarifică Bloomberg , există o restricție serioasă privind utilizarea terenului arctic – cumpărătorii trebuie să respecte termenii Tratatului de la Spitsbergen din 1920. Documentul recunoaște suveranitatea Norvegiei asupra arhipelagului și interzice utilizarea acestuia în „scopuri similare războiului”. Tratatul a fost semnat de peste 40 de țări, inclusiv China, Rusia, Marea Britanie și Statele Unite.

Ad

Exit mobile version