spot_img
4.8 C
București
miercuri, decembrie 25, 2024
AcasăAnalizeVânătorul de Naziști nu vrea scoaterea AUR în afara legii: Ceea ce...

Vânătorul de Naziști nu vrea scoaterea AUR în afara legii: Ceea ce vedem în România nu este o problemă strict românească, este una regională și e foarte gravă, pentru că dacă eroii aceia sunt criminali în masă sau participanți la crime de această natură, ce fel de societate e aceasta?

-

În primul rând, speranța ar fi ca acest partid (n.red-AUR) să piardă sprijinul populației, ca să nu mai poată intra în Parlament, însă aceasta este o chestiune politică. Dar din nou spun, ăsta este un lucru pe care-l vedem peste tot în Europa de Est, eroii noilor democrații în unele cazuri sunt oameni care au comis de fapt crime teribile în timpul Holocaustului, ceea ce teoretic îi face să nu fie eroi. Deci ceea ce vedem în România nu este o problemă strict românească, este una regională și e foarte gravă, pentru că dacă eroii aceia sunt criminali în masă sau participanți la crime de această natură, ce fel de societate e aceasta?, a declarat la RFI directorul Centrului Simon Wiesenthal din Ierusalim, dr. Efraim Zuroff.

- Reclama -

Cred că este ceva foarte tipic elementelor naționaliste, ultranaționaliste, în statele est-europene, după perioada comunistă, care refuză să abordeze rolul important jucat de colaboratorii naziști în țările respective în al Doilea Război Mondial. Deci este ceva foarte specific. În unele state nu există asemenea mișcări, dar sentimentul general este acesta, ei vor să schimbe narativul Holocaustului, să minimalizeze sau să ascundă propriul rol și de asemenea să îndrepte atenția pe crimele comunismului, nu pe cele ale naziștilor și colaboratorilor săi, a mai spus Zuroff.

- Advertisement -

Supranumit „vânătorul de nazişti”, istoricul Zuroff şi-a dedicat viaţa aducerii în faţa instanţei a celor vinovaţi de holocaust. S-a întors în Israel în 1980, unde a colaborat cu Departamentul de Justiţie al SUA pentru a pregăti dosarele de acuzare împotriva criminalilor nazişti care locuiau în Statele Unite. În 1986, a revenit la Centrul „Simon Wiesenthal”. În 2008, a fost propus de preşedintele Serbiei Boris Tadic la Premiul Nobel pentru Pace. 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img