Va expulza România diplomați ruși în scandalul Skripal? UE își recheamă ambasadorul de la Moscova

0

Uniunea Europeană îşi va rechema ambasadorul în Rusia pentru „consultări” în urma atacului chimic asupra fostului spion rus Serghei Skripal în Marea Britanie, a confirmat premierul olandez, Mark Rutte, în cursul nopţii de joi spre vineri la Bruxelles, relatează AFP conform Agerpres.

„A fost un acord pentru a rechema ambasadorul UE la Moscova pentru consultări”, declarase anterior un înalt responsabil european la finalul primei zile a summitului european.

Cu prilejul acestei întâlniri, cele 28 de state membre au acuzat că este „foarte posibil” ca Rusia să se afle în spatele otrăvirii lui Serghei Skripal şi a fiicei sale la 4 martie, în oraşul Salisbury (sud-vestul Marii Britanii).

Pe de altă parte, unele state membre ale UE intenţionează să expulzeze diplomaţi ruşi ori să îşi recheme ambasadorii, ca măsuri de retorsiune, a precizat responsabilul european.

„După ce au căzut de acord în legătură cu atribuirea (otrăvirii lui Serghei Skripal), liderii şi-au continuat discuţiile asupra modalităţii de a putea merge dincolo de simple cuvinte şi a trece efectiv la acţiuni”, a precizat responsabilul.

„Unii membri au în vedere posibile expulzări de diplomaţi ruşi ori să îşi recheme proprii diplomaţi”, a explicat el sub acoperirea anonimatului.

„Este o demonstraţie de intenţie”, a declarat pentru agenţia France Presse o altă sursă europeană.