Home Analize Va da China arme Rusiei?

Va da China arme Rusiei?

0

„În ceea ce privește eventualitatea ca China să furnizeze arme letale Rusiei, după părerea mea strict subiectivă, un asemenea scenariu nu ar fi surprinzător, având în vedere modul în care NATO și SUA alimentează Ucraina cu arme. De fapt, prin războiul din Ucraina ei luptă împotriva Rusiei. De aceea, din punctul de vedere al Coreei de Nord sau al Chinei, Phenianul și Beijingul nu au niciun motiv să nu facă exact la fel”, a declarat Jeong Jae-heung, directorul Centrului de Studii Chineze de la Institutul Sejong din Seul (Coreea de Sud).

Potrivit spuselor sale, în același timp însă, atât pentru China, cât și pentru Rusia este important ca Beijingul să aibă relații cu Europa, deoarece este vorba, în ultimă instanță, despre o „luptă pentru bani”, iar China continuă legăturile comerciale cu Rusia, efectuează plăți în yuani, cumpără petrol, stimulează turismul și asigură un aflux de valută pentru economia rusă.

„Rusia este ea însăși o mare putere militară. Dar este mai interesată ca economia Chinei să funcționeze bine și ca acest sprijin indirect să continue. Iar în acest scop, China nu trebuie să-și strice relațiile cu Europa. Cu toate acestea, în funcție de evoluția situației și de gravitatea ei, totul s-ar putea schimba. De aceea, sentimentul meu este că, dacă Rusia se va afla, cu adevărat, într-o situație periculoasă, există probabilitatea ca China să facă acest pas (livrări de arme – n.r.). În acest moment, însă, situația nu este, în opinia Beijingului, intr-atât de critică, iar sprijinul este doar indirect… China va merge pe o intervenție directă doar în cazul în care armata rusă va începe să se retragă din Donbass și acțiunile militare vor începe să se apropie de granița inițială a Rusiei. Până atunci, este puțin probabil să fie nevoie ca Beijingul să furnizeze arme letale”, a explicat expertul.

După cum a subliniat în interviul pentru RIA Novosti șeful Departamentului de Studii Ruse de la Universitatea Hankuk de Limbi Stăine, Jae Sung-hoon, China poate întreprinde acțiuni politice pentru reglementarea crizei ucrainene, dar probabilitatea ca Rusiei să-i acorde sprijin cu arme „nu este mare”.

„China nu este încă pregătită să lanseze o provocare ordinii internaționale liberale condusă de SUA. China consideră că o creștere economică neîntreruptă este posibilă doar în condițiile menținerii actualei ordini. De aceea, China poate depune eforturi mult mai active pentru a nu permite prelungirea crizei ucrainene sau degenerarea ei într-un conflict între două mari puteri, dar nu va încerca să sprijine Rusia cu arme pentru a crea o așa-numită structură „China-Rusia vs SUA și Occident”. Cu excepția cazului în care va apărea o situație în care Rusia va suferi o înfrângere catastrofală pe front, China va acționa în continuare cu prudență”, a conchis profesorul.

Ad

Exit mobile version