spot_img
16.6 C
București
joi, aprilie 25, 2024
AcasăAnalizeUSR și sponsorizarea unui dezvoltator imobiliar

USR și sponsorizarea unui dezvoltator imobiliar

-

PS NEWS a pus în circulație o înregistrare audio a unei ședințe USR, din anul 2019, în care membrii din conducerea acestei formațiuni ”au căutat o soluție prin care să fenteze legislația pentru a avea acces la banii statului.”. Așa cum reiese din înregistrarea audio, ședința de partid a avut ca temă principală situația unor contracte prin care mai mulți parlamentari ai USR au subînchiriat încăperi de la partid pentru birourile lor parlamentare. Practic, aleșii USR ajutau partidul cu o parte din chiria respectivelor spații, însă ajutorul venea de fapt de la stat, din sumele forfetare alocate parlamentarilor pentru funcționarea birourilor din teritoriu.

Ordinea din Constanța a mers pe subiect spre o sponsorizare primită de USR.

- Advertisement -

CE SPUNE ORDINEA.RO:

Ca notă separată, trebuie să spunem că USR a primit o sponsorizare în octombrie 2019, fix de 200.000 de lei, de la compania constănțeană CELCO SA. În presa constănțeană s-a dezbătut subiectul sponsorizării de la CELCO, în condițiile în care patronul acestei companii construiește printr-o altă firmă două blocuri într-un cartier de case, fără a fi criticat pentru această inițiativă de USR sau de Asociația Verde Urban (fondată de Stelian Ion). La acel moment, Stelian Ion a declarat că sponsorizarea a fost încheiată de secretariatul general al partidului, de la București, USR Constanța neavând nicio implicare.

- Advertisement -

După apariția înregistrării audio la PS NEWS, l-am întrebat pe deputatul Stelian Ion dacă milogeala pentru 200.000 de lei are legătură cu donația companiei CELCO, de fix 200.000 de lei, oferită USR în campania electorală de anul trecut. Deputatul a declarat pentru Ordinea.Ro că la mijloc este o simplă coincidență. El spune că nu avea cunoștință, la momentul ședinței, de donația de campanie făcută de CELCO și că a evocat ideea unei milogeli pentru 200.000 de lei, deoarece colegii săi au evaluat la 200.000 de lei pierderea partidului de pe urma neglijenței cu privire la contractele de subînchiriere. ”A fost o donație, s-a publicat în Monitorul Oficial, și n-ar avea niciun sens să neg dacă mă refeream la acea donație. Dar atunci chiar nu știam de donația respectivă.”, declară Stelian Ion.

STENOGRAMELE PS NEWS:

Dumitru Dobrev: Deci eu aș vrea să-mi dați 24 de ore, să explorez un pic, să discut cu un specialist în fiscalitate, că chestia asta cu stornarea nu este o manțocărie. Legea permite stornarea în anumite situații limitative. Dacă putem să salvăm niște bani, de o manieră safe pentru viitorul control AEP care va veni, cu o falcă-n cer și una-n pământ, că, uite, am câștigat împotriva voastră, de ce să nu-i salvăm banii ăia? Dacă e safe. Dacă nu, asta-i viața. Dar măcar să mă interesez să văd în ce condiții, nu știu, o lună, două… tot sunt niște bani. Ce părere aveți?”.

Stelian Ion: ”Mie mi se par destul de clare lucrurile, adică stronarea se face atunci când au existat niște nereguli în facturile alea și tu, practic, ar trebui să refacturezi sau ar trebui să pui ceva în loc, acolo. Nu?”

Dumitru Dobrev: Păi faceți contract în cazul de față direct cu proprietarul, tu, ca parlamentar, și nu știu cât poți în urmă, dar să mă interesez și eu, o lună, două…

Stelian Ion: Dar nu face, să taie???? (neinteligibil)

Voce femeie: Asta e fals.

Dumitru Dobrev: (neinteligibil) prin stornare…

Stelian Ion: Dacă antedatezi.

Dumitru Dobrev: Stai puțin, ca să eliminăm o ipoteză.

Stelian Ion: Trebuie să tai din urmă. Hai să nu ne mâncăm de sub unghii pentru o lună, două. Pentru că dacă vrem să facem pentru lunile astea, octombrie, sau ce s-a mai prins, septembrie, octombrie, nu știu care or fi în situația asta, o rezolvare pentru a le putea deconta nu-i decât să antedatezi, să faci niște contracte directe cu proprietarul și să le antedatezi. Și proprietarul să-ți dea alte facturi și tu să-i plătești. Ceea ce nu-i (neinteligibil – posibil ”OK”). Pentru că tu aveai deja contracte individuale…

Dumitru Dobrev: … să vorbesc cu cineva de specialitate și să-mi spună exact cum se face. Și atunci luăm măsura cea mai safe.

Voce bărbat: Dumitru, dar nu e nimic de specialitate. Tu ești astăzi, ești astăzi (neinteligibil – probabil 10) octombrie.

Stelian Ion: Cel mai safe ar fi aia să încetăm mai repede și să plătim ce avem de plătit”.

”Noi suntem în culpă dacă continuăm să încălcăm legea”

Discuția continuă cu alte personaje. Primul dintre acestea își dă cu părerea că s-ar putea face stornarea facturilor în condiții limitativ prevăzute de lege.

”Noi suntem în culpă dacă continuăm să încălcăm legea în spiritul deciziei Tribunalului, după ce am aflat că am încălcat-o, până atunci noi am fost de bună-credință. Putem spune că în baza faptului că am aflat că, să zicem, suntem în culpă, (neinteligibil, posibili: reversăm) tot ce am încălcat, pe 2018 și 2019, putem face asta. Dar asta nu înseamnă că parlamentarii vor mai putea face ceva cu banii ăia. Ar trebui să-i dea înapoi la Parlament”.

O altă voce pune la îndoială, pentru câteva secunde, că o parte din contractele de subînchiriere ar avea obiect real. De pildă, acesta susține că un astfel de spațiu subînchiriat cu banii de la stat nu ar fi fost utilizat de parlamentarul titularizat în contract, ci de voluntarii de marketing. Însă personajul se corectează rapid când alte voci contrazic această susținere.

Pe finalul discuției, un alt membru USR, identificat drept Tudor Benga în transcriptul publicat de PS NEWS, lămurește că antedatarea ar fi un fals, care ar complica situația pe fondul existenței unui complot împotriva USR.

”Tudor Benga: Problema noastră e ca ne găsim azi aici, si azi aici a existat un contract. Dacă noi după ce avem tot acest complot care știe, dacă noi apărem cu o altă dată, mi se pare fals. Daca noi ne apucăm să ne ducem în spate, să modificăm date și contracte…!.”.

Într-un final, o altă voce dă asigurări că nimeni nu și-a pus problema antedatării unor documente.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img