Home Analize Urmează al doilea șoc chinezesc

Urmează al doilea șoc chinezesc

0

Economia mondială a experimentat „șocul Chinei” la sfârșitul anilor 1990 și începutul anilor 2000 – un boom în importul de bunuri ieftine fabricate din China. Economiștii cred că ar trebui să ne așteptăm în curând la o repetare a acestei perioade, scrie  Wall Street Journal.

Beijingul dublează exporturile pentru a relansa creșterea economică slabă, fabricile producând deja mai multe mașini, electrocasnice și electronice de larg consum decât este necesar pentru piața internă. Companiile chineze, bazându-se pe împrumuturile guvernamentale, suprasaturează piețele externe cu produse pe care nu le-ar putea vinde pe plan intern. Deși acest lucru a ajutat China să mențină inflația la un nivel scăzut pentru prima dată, unii economiști se așteaptă ca efectul deflaționist să fie și mai puternic a doua oară.

Primul „șoc al Chinei” a avut loc după o serie de reforme liberale din anii 1990 și după intrarea Chinei în Organizația Mondială a Comerțului (OMC) în 2001. Acest lucru a adus beneficii și pentru Statele Unite: prețurile de consum pe piața americană au scăzut, cele mai mari beneficii fiind resimțite de americanii cu venituri mici și medii.
Totuși, Statele Unite, Uniunea Europeană și Japonia nu vor să se repete situația de la începutul anilor 2000, când boom-ul importurilor din China a ruinat multe industrii locale, scrie publicația. Primul „șoc din China” a făcut ca Statele Unite să piardă peste 2 milioane de locuri de muncă din 1999 până în 2011, deoarece producătorii de mobilă, jucării și îmbrăcăminte nu au reușit să concureze. Țările occidentale au angajat miliarde de dolari pentru a sprijini industriile strategice și au impus sau amenință să impună tarife la importurile din China.

Dacă situația se repetă, noul „șoc din China” va fi diferit, avertizează David Autor, profesor de economie la MIT, care a studiat boom-ul importurilor din China. El a subliniat că preocupările occidentale sunt acum mai fundamentale, deoarece China concurează acum în produse de înaltă tehnologie, cum ar fi mașini, cipuri de computer și inginerie complexă – industrii cu valoare adăugată mai mare considerate importante pentru conducerea tehnologică.

Anul trecut, economia Chinei a crescut cu 5,2%, o cifră scăzută în raport cu standardele sale, subliniază WSJ. Economiștii se așteaptă la o nouă încetinire pe fondul crizei prelungite de pe piața imobiliară, scăderii investițiilor și scăderii cheltuielilor de consum.

Ad

Exit mobile version