Home Analize „Următoarea pandemie este AICI” – Un documentar DE EXCEPȚIE SÂMBĂTĂ, de la...

„Următoarea pandemie este AICI” – Un documentar DE EXCEPȚIE SÂMBĂTĂ, de la ora 20.00, pe B1 TV

0

B1 TV prezintă un documentar de excepție, despre istoria gripei aviare și porcine în Asia și Europa și modul în care un virus, necunoscut a provocat într-un timp scurt foarte multe victime. Scenariul nu este pură fantezie, dat fiind faptul că în istorie modernă acest lucru s-a mai întâmplat, în anii 1918-1919.

Documentarul este difuzat în contextul în care întreaga planetă este în alertă după ce infecția de coronavirus s-a răspândit la peste 8.000 de cazuri la nivel mondial, depășind totalul pacienților infectați în timpul epidemiei SARS din 2002-2003. Totodată, virusul ucigaș a dus la moartea a peste 200 de persoane până în prezent. Sindromul respirator sever acut își are de asemena originea în China, soldându-se cu aproximativ 800 de decese și a costat economia globală aproximativ 33 miliarde USD, sau 0,1% din PIB-ul mondial, în 2003.

Totodată, economiștii se tem că impactul asupra creșterii globale ar putea fi mai mare de data aceasta, deoarece China reprezintă acum o pondere mai mare din economia mondială.

Zilele acestea au fost confirmate cazuri de coronovirus în majoritatea țărilor din Asia, dar și în SUA, Canada, Franța, Germania sau Finlanda.

Presa internațională notează că epidemia s-a răspândit în toată China, după ce un caz de infecție cu coronavirus a fost înregistrat și în Tibet.

Între timp, guvernele străine îşi evacuează cetăţenii din provincia Hubei, considerată epicentrul epidemiei. Astfel, Statele Unite au evacuat din orașul Wuhan aproximativ 210 de cetățeni americani. Și autoritățile franceze au anunțat plecarea, miercuri noapte, a unui prim zbor cu cetățeni francezi din China, iar Marea Britanie va evacua, joi, 200 de persoane cu un avion charter. O măsură de acest fel a fost luată și de autoritățile canadiene. Totodată, Noua Zeelandă a anunțat că va închiria un avion cu 300 de locuri pentru a-și prelua cetățenii aflați în orașul unde a apărut noul coronavirus, potrivit AFP. „Noua Zeelandă va oferi locuri suplimentare pentru cetăţenii din insulele Pacificului şi din Australia cu prioritate”, a declarat ministrul de externe din Noua Zeelandă, Winston Peters, precizând că scopul este ca avionul să plece ”cât mai curând posibil” spre țară.

În același timp, Rusia a decis suspendarea legăturilor feroviare cu China, singurele rute exceptate fiind cele între Beijing și Moscova. Măsura va intra în vigoare la 31 ianuarie. De asemenea, mai multe companii aeriene au suspendat cursele către China, în încercarea de a opri răspândirea noului coronavirus. În acest context, economiștii estimează că toate aceste măsuri vor avea un impact major asupra creșterii economice a Chinei. Marți, Comisia Europeană a activat Mecanismul de Protecție Civilă după ce Franța a solicitat asistență pentru repatrierea cetățenilor europeni aflați în Wuhan, China, zona cel mai puternic afectată de coronavirus. „UE nu-şi uită cetăţenii la nevoie, oriunde s-ar afla în lume. Două avioane vor fi mobilizate prin Mecanismul de Protecţie Civilă, pentru a aduce în Europa cetăţenii UE aflaţi în regiunea Wuhan”, a declarat Janez Lenarčič, comisar european pentru managementul crizelor.

Joi, Ministerul de Externe a anunțat că românul aflat în orașul chinez Wuhan și-a manifestat intenția de a fi adus în România. Datele sale au fost deja transmise și înregistrate în evidențele instituțiilor europene și ale partenerilor pentru facilitarea deplasării către România, a mai precizat MAE. De altfel, mai multe agenții de recrutare din România au decis să amâne zborurile muncitorilor asiatici sau chiar să renunțe pentru o perioadă la serviciile lor, pentru a evita orice pericol de transmitere a coronavirusului.

Vineri, un cetăţean român a fost internat la un spital din Roma cu spimtope de coronavirus, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) declară coronavirus ‘urgență internaţională de sănătate’. Se așteaptă la o mai mare răspândire a virusului.

Ad

Exit mobile version