Home Analize Ura.ru: Cum îl ademenește Putin pe Trump

Ura.ru: Cum îl ademenește Putin pe Trump

0

Președintele Vladimir Putin i-a ademenit pe omologul său american Donald Trump și pe antreprenorul Elon Musk cu tehnologia autohtonă inovatoare. Șeful statului a analizat, la Kremlin, cu directorul general al corporației de stat Roskosmos, Dmitri Bakanov, dezvoltarea programului spațial nuclear. După cum au explicat experții URA.RU, capacitățile și experiența Rusiei în domeniul energiei nucleare vor permite rezolvarea principalei probleme care împiedică construirea unor baze internaționale pe Lună sau Marte, la care visează americanii, dar nu numai ei.

Întâlnirea președintelui cu Bakanov a fost prima de la numirea acestuia în funcția de șef al Roskosmos, pe 6 februarie 2025. La începutul discuției, Putin a amintit că l-a rugat pe fostul director, Iuri Borisov, să-l ajute pe Bakanov să intre în mersul lucrurilor. După care, șeful statului a ascultat raportul privind primii pași ai noului director general al corporației de stat.

Dintre obiectivele prioritare Bakanov vorbit despre definitivarea proiectului spațial național și atragerea de investitori privați. Șeful Roskosmos a precizat că proiectul național va cuprinde „obligatoriu” un grup orbital rus, un program de lansare, spațiul științific, zborul spațial pilotat și programul spațial nuclear.

Programul spațial nuclear rusesc va permite construirea unei baze internaționale pe Lună, este de părere Nathan Eismont, docentul catedrei de fizică spațială a Institutului de Cercetare Spațială al Academiei de Științe a Rusiei. ”Recunoaștem cu satisfacție că, în acest domeniu, Rusia se află înaintea restului lumii, este o chestiune sigură. Merită menționat aici Nukleon (un complex spațial alcătuit dintr-un remorcher cu motoare nucleare, o infrastructură terestră și vehicule de lansare, – n.r.), o parte a acestui proiect a demonstrat deja că acest lucru este posibil din punct de vedere tehnologic. În cadrul acestui proiect se preconizează folosirea de reactoare nucleare în spațiul cosmic. Dacă vorbim despre un program lunar pentru întreaga lume, un reactor nuclear este exact ceea ce îi lipsește acum”, a spus astrofizicianul.

Potrivit acestuia, colonizarea Lunii este îngreunată de perioadele prea lungi de zi și noapte (14 zile terestre) și orice metodă de obținere a energiei, cu excepția celei nucleare, este ineficientă. Programul spațial nuclear a permis deja construirea de motoare cu ioni și plasmă, „o lucrare în care a fost implicat Biroul de proiectare Fakel din Kaliningrad”, a spus interlocutorul agenției URA.RU. „Suntem pionieri în acest domeniu, începem să lucrăm cu 30 de ani înaintea restului lumii. Corporația străină OneWeb, care are propria ei constelație pe orbită, a cumpărat de la noi aceste motoare pentru a-și lansa sateliții. Este recunoașterea faptului că, dacă trebuie efectiv făcut ceva concret, poate fi folosită experiența țării noastre”, a adăugat Eismont.

Informațiile apărute în mass-media, potrivit cărora Rusia este pregătită să intensifice cooperarea cu SUA în spațiu și să organizeze o misiune comună pe Marte arată că astfel de subiecte sunt într-adevăr discutate în cadrul negocierilor ruso-americane, a precizat Anatoli Petrukovici, membru corespondent al Academiei de Științe (RAN) a Rusiei și directorul Institutului de Cercetare Spațială al RAN. Interlocutorul URA.RU a amintit că Stația Spațială Internațională, „un obiect foarte mare, aproape un record”, ar fi fost imposibil de realizat fără cooperarea internațională.

Întâlnirea lui Putin cu Bakanov a avut loc destul de repede după numirea sa, ceea ce confirmă faptul că spațiul este „în centrul atenției președintelui”, mai ales pe fondul discuțiilor pe această temă cu americanii, a adăugat Marat Bașirov, profesor la Catedra de teorie și practica interacțiunii dintre mediul de afaceri și autorități a Școlii Superioare de Economie. „Președintele a vrut să înțeleagă cum vede Bakanov însuși această cooperare”, a precizat politologul. Dintre principalii ”jucători” din spațiu, interlocutorul URA.RU a evidențiat Rusia, SUA, China și India. „Și UE încearcă ceva, dar la ei racheta nu a zburat. „Nu ne bucurăm, doar constatăm”, a adăugat Bașirov.

În opinia lui, cooperarea în spațiu este pur și simplu necesară, deoarece fără ea este dificilă rezolvarea unor probleme comune. Astfel, peste doar 10-15 ani, ”nici o rachetă nu va mai putea decola din cauza deșeurilor spațiale de pe orbită, a explicat expertul.

”Posibilități de cooperare sunt gigantice: pe alte planete există resurse neexploatate, poate fi extins orizontul cunoștințelor noastre. În unele chestiuni alte țări sunt puternice, în altele suntem noi. Trebuie înțeles că scopul este unul singur: dezvoltarea planetei”, a declarat Bașirov.

Un alt obiectiv important al cosmonauticii ruse, menționat de Bakanov la Kremlin, va fi atragerea de investiții private. Ele vor ajuta nu doar la cucerirea altor planete, dar și la dezvoltarea economiei interne, a adăugat Nathan Eismont. „Ce a reușit Elon Musk? A făcut ca misiunile spațiale să fie profitabile pentru mediul de afaceri. Există toate motivele să credem că rezultatele noastre nu vor fi mai proaste decât cele ale lui Musk. Rusia are personal, capacitate și tehnologia necesară în acest sens”, a rezumat participantul la programele de dezvoltare a spațiului.

Ad

Exit mobile version