spot_img
1.6 C
București
sâmbătă, decembrie 28, 2024
AcasăAnalizeUnul din cei mai celebri "câini ai războiului" a murit

Unul din cei mai celebri „câini ai războiului” a murit

-

Britanicul Mike Hoare, unul dintre cei mai celebri „câini ai războiului”, mercenari europeni implicaţi în numeroase conflicte în Africa în anii 1960 -1970, a decedat în somn la vârsta de 100 de ani, a anunţat luni familia sa, potrivit France Presse.

- Reclama -

Supranumit „Mad Mike”, el a decedat duminică, în Africa de Sud, unde se retrăsese.

- Advertisement -

Născut în 1919 în India din părinţi irlandezi, Hoare a făcut studii de contabilitate în Marea Britanie. Angajat în armata britanică la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, el a luptat ca ofiţer în Birmania şi în India.

Un anticomunist fervent, el a emigrat în 1948 în Africa de Sud.

- Advertisement -

„Celebrul aventurier şi soldat al norocului, locotenent-colonelul ‘Mad Mike’ Hoare a murit în demnitate la vârsta de 100 de ani, într-o instituţie de îngrijire a sănătăţii la Durban, la 2 februarie 2020”, a anunţat familia sa într-un comunicat.

„El a trăit conform principiilor propriei sale filosofii, care voia să-şi trăiască cât mai mult viaţa expunându-se pericolului şi este deci cu atât mai remarcabil că a depăşit suta de ani”, a subliniat fiul său Chris.

Mike Hoare îşi câştigase celebritatea în anii 1960, când a condus în Congo Belgian – devenit independent (în prezent Republica Democrată Congo) – o unitate care lupta pentru independenţa provinciei Katanga, iar apoi când a preluat conducerea unui comando botezat „Gâştele sălbatice”, după numele mercenarilor irlandezi din secolul al XVIII-lea, destinat să înăbuşe o rebeliune procomunistă.

Povestea lui a inspirat filmul cu acelaşi nume, lansat în 1978, avându-i printre protagonişti pe Richard Burton, Roger Moore şi Richard Harris.

În 1981, Mike Hoare comandase un comando de mercenari care plănuia o lovitură de stat în Seychelles. Tentativa a eşuat, iar mercenarii au deturnat un avion al companiei Air India, la bordul căruia s-au întors în Africa de Sud.

Acolo, el a fost judecat şi condamnat la zece ani de închisoare pentru piraterie aeriană, fiind eliberat în 1985.

După ce a trăit aproape 20 de ani în Franţa, el s-a întors în Africa de Sud. Era tatăl a cinci copii.

Mike Hoare era ultimul reprezentant al mercenariatului din trecut, mult diferit de puternicele companii de securitate multinaţionale din zilele noastre.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img