Rectorul Universității „Petre Andrei” din Iași, Sorin Bocancea,unul din cei mai apreciaţi intelectuali români, a fost reținut joi seara pentru 24 de ore, după ce procurorii DNA au efectuat mai multe percheziții în incinta instituției de învățământ.
Acesta a fost numit rector în urmă cu câteva luni.
Sorin BOCANCEA (n. 1970) este Conferențiar universitar doctor la Facultatea de Ştiinţe Politice și Administrative a Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi. A absolvit Facultatea de Filosofie a Universităţii „Al. I. Cuza” Iaşi (1996), este doctor în filosofie (2006) și în știinţe politice (2008). În prezent, este bursier post-doctoral al Academiei Române, în cadrul Proiectului „Societatea Bazată pe Cunoaştere – cercetări, dezbateri, perspective”.
În 4 iunie a fost lansat volumul „Marșul asupra Europei. Noile dimensiuni ale migrației”, coordonator Sorin Bocancea. – cu Daniel Șandru, Sorin Antohi şi Sorin Bocancea în prezentarea europarlamentarului Cristian Preda.
El a mai lansat la Bookfest şi „Calea europeană a Republicii Moldova” împreună cu Radu Carp în prezența Excelenței Sale Mihai Gribincea, ambasadorul Republicii Moldova la București. Au prezentat volumul Grigore Cartianu și Alexandru Radu.
Bocancea este editorialist al ziarului Adevărul.
Sorin Bocancea este acuzat de procurorii anticorupție de „favorizarea infractorului” și „fals în înscrisuri oficiale”. Alte două persoane care au fost reținute pentru 24 de ore sunt fratele rectorului, Cristian Bocancea, decan al Facultății de Drept, și fostul cadru didactic Mark Bucuci.
Procurorii anticorupție au adus la audieri și casiera Universității „Petre Andrei” din Iași. Reținerile au fost făcute după ce în cursul zilei de joi au fost efectuate cinci percheziții domiciliare și la Universitatea „Petre Andrei” din Iași. Descinderile oamenilor legii survin ca urmare a reținerii, în urmă cu două zile, a prodecanului Facultății de Drept, Florin Dan Drugă, profesor la disciplinele Teoria Generală a Dreptului și Drept Penal, și avocat în Baroul Iași. El este acuzat de DNA de luare de mită.
Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada decembrie 2015 — 3 iunie 2016, Dan Florin Druga, prin intermediul lui Dan Melinte, a pretins de la un student suma de 18.900 lei. În schimbul banilor, studentul urma să fie înscris în anul al treilea de studiu, deși nu a susținut în fapt examenele aferente anilor anteriori, nu s-a prezentat la cursuri și nu a achitat taxele de școlarizare la termenele prevăzute în regulamentul UPA.